Poliţia federală vrea ca pasagerii să treacă prin filtre înainte de a intra în clădirea aeroportului, însă serviciile de securitate susţin că o astfel de măsură ar însemna că pasagerii vor aştepta mult prea mult timp, iar ameninţarea teroristă va fi mutată din interiorul clădirii în exterior.
„Avem nevoie de un acord cu sindicatele de poliţie. Acum purtăm discuţii cu poliţia şi ministerul de interne”, a precizat un reprezentant al serviciilor de securitate de la aeroportul Zaventem.
Consiliul Naţional de Securitate al Belgiei a susţinut că o astfel de măsură pur şi simplu ar forţa poliţiştii să lucreze la aeroport, iar asta ar fi imprudent.
„Este important să găseşti echilibrul perfect dintre interesele economice şi cele de securitate”, a declarat ministrul Apărării Steven Vanderput.
Aeroportul din Bruxelles este unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa, cu un trafic anual de 23,5 milioane de pasageri şi peste 489.000 tone de încărcături transportate. Zaventem leagă metropola belgiană de 226 de destinaţii şi pe piste aterizează 77 de companii.
Aeroportul Zaventem este pregătit din punct de vedere tehnic pentru redeschidere, după ce au fost amenajate zone temporare pentru check-in. Astfel, în doar câteva zile a fost pusă la punct o structură temporară pentru a permite un trafic de până la 800 de pasageri pe oră, până ce terminalul de plecări va fi refăcut, ceea ce ar putea să dureze câteva luni. Aeroportul va funcţiona la 20% din capacitatea normală.
Între timp, presa belgiană a scris joi că autorităţile aeroportuare au trimis, înainte de atentatele de săptămâna trecută, o scrisoare serviciilor de securitate în care avertizau că celula teroristă implicată în planificarea atentatelor care au zguduit Bruxelles-ul a trimis „cercetaşi” pentru a testa măsurile de securitate de la aeroportul Zaventem.
În plus, cel puţin 50 de angajaţi de la aeroport ar fi susţinători ai Statului islamic. „Ei au legitimaţii de securitate şi au acces la cabina de pilotaj a avioanelor care aterizează. În trecut, legitimaţiile unora dintre angajaţii suspectaţi că ar fi susţinători ai teroriştilor au fost confiscate, însă acest lucru nu s-a întâmplat în cazul tuturor, în special nu în cazul angajaţilor care se ocupă de curăţenie şi de transportarea bagajelor”, a avertizat poliţia aeroportului Zaventem.
Mai mult, directorul poliţiei aeroportului Zaventem, Vincent Gilles, a confirmat pentru postul de televiziune Bel RTL că unii angajaţi au salutat atentatele din Bruxelles.
Agenţii de pază s-au plâns superiorilor că nu s-a acordat destulă atenţie măsurilor de securitate de pe aeroport. Ei susţin că, imediat după ridicarea nivelului de alertă teroristă în Bruxelles, au raportat diverse probleme de securitate, însă autorităţile nu au făcut nimic pentru a le rezolva.
Săptămâna trecută, două explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar staţia de metrou Maelbeek a fost lovită de o altă deflagraţie. În cele două atentate separate şi-au pierdut viaţa peste 30 de persoane, iar circa 300 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică.