Bruxelles-ul anunță că a rezistat presiunilor privind amânarea introducerii legii anti-defrișare, venite de la mai multe state membre și actori industriali

05 07. 2024
Conférence de presse de Virginijus Sinkevicius, commissaire européen, sur le premier rapport de la Commission sur la surveillance zéro pollution et les perspectives pour l’air, l’eau et les sols
Virginijus Sinkevičius

Începând din data de 30 decembrie 2024, legea anti-defrişări va cere companiilor care vând soia, carne de vită, cafea, ulei de palmier şi alte produse în cele 27 de state membre UE să dovedească faptul că lanţurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor. De asemenea, companiile din UE nu vor avea voie să exporte produse cultivate pe terenuri despădurite.

Guvernul american şi mai multe organizaţii sectoriale, inclusiv Confederaţia Industriilor Europene de Hârtie (CEPI), vor ca această lege să fie amânată, citând mai multe plângeri formulate, inclusiv faptul că sistemele UE necesare pentru gestionarea interdicţie nu sunt încă definitivate.

În replică, într-o scrisoare trimisă membrilor CEPI, şi datată 2 iulie, comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius (foto), a recunoscut existenţa acestor îngrijorări, dar nu a dat niciun semnal că Bruxelles-ul se gândeşte la o amânare.

„Am luat la cunoştinţă reacţiile venite de la unii stakeholderi conform cărora pregătirile pentru implementare ar putea fi dificile. Cu toate acestea, primim şi semnale încurajatoare din multe sectoare şi ţări care fac eforturi pentru a se alinia cu cerinţele directivei privind defrişările (EUDR)”, se precizează în scrisoarea comisarului european.

Sinkevicius a mai spus că se lucrează la sistemul online care permite companiilor să îşi trimită declaraţiile de due diligence.

Întrebat care sunt îngrijorările industriei, directorul general de la CEPI, Jori Ringman, a răspuns că nu este fezabil pentru editorii de carte, de exemplu, să urmărească de unde provine hârtia lor până la, posibil, mii de loturi de pădure. „Nici liniile directoare şi nici sistemul de informare privind EUDR nu sunt gata”, a adăugat Ringman, referindu-se la sistemul care va permite companiilor să îşi trimită declaraţiile de due diligence.

Legea anti-defrişări a provocat diviziuni între europarlamentari şi statele membre, în condiţiile în care unele ţări susţin în continuare o amânare, chiar dacă legea a fost aprobată anul trecut cu o largă majoritate.

Ministrul Mediului din Danemarca, Magnus Heunicke, a trimis săptămâna aceasta o scrisoare Comisiei Europene în care îi cere să amâne legea anti-defrişări, care reprezintă o premieră la nivel mondial, chiar dacă a îndemnat Bruxelles-ul să finalizeze rapid sistemele tehnice necesare pentru lansarea sa. „Suntem convinşi că această reglementare va fi cu adevărat un punct de cotitură în lupta globală împotriva despăduririlor”, se menţionează în scrisoarea trimisă de Heunicke şi consultată de Reuters.

Sursa foto; Wikipedia