Bruxelles-ul este decis să impună respectarea statului de drept în Ungaria, în ciuda recentei realegeri a lui Orban
Ungaria a adoptat anul trecut o lege care interzice să fie evocate în şcoli în rândul copiilor chestiuni ce ţin de ”schimbarea de sex şi homosexualitate”, lege considerată de Bruxelles discriminatorie faţă de persoanele LGBT.
”Statul de drept înseamnă de asemenea limitarea posibilităţii autorităţilor unui stat membru – chiar susţinute de o majoritate în parlament, de o mare majoritate a populaţiei – să acţioneze împotriva valorilor noastre” europene, a indicat comisarul Reynders.
Acesta a menţionat în plus şi ”îngrijorările” Comisiei Europene despre independenţa justiţiei, pluralismul mass-media şi lupta împotriva corupţiei în Ungaria.
În replică, ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a acuzat aplicarea unor standarde duble în rapoartele Comisiei Europene privind statul de drept în Ungaria şi Polonia. ”Ţările care au guverne de orientare conservatoare nu pot fi niciodată elevi buni” pentru Bruxelles, a remarcat ea, potrivit agenţiei MTI.
Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, a câştigat detaşat alegerile legislative din 3 aprilie, iar, două zile mai târziu, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat iniţierea împotriva Ungariei a noului mecanism care permite suspendarea fondurilor europene pentru statele UE despre care executivul comunitar consideră că încalcă statul de drept.
Invocând tot încălcarea statului de drept, Comisia Europeană nu a aprobat până în prezent PNRR-ul Ungariei, la fel procedând şi în cazul Poloniei.
Sursa foto: Flickr