Bruxelles-ul ia în calcul să sancţioneze Croaţia din cauza legii privind mandatul de arest european
Blocarea aderării Croaţiei la spaţiul Schengen figurează printre sancţiunile luate în calcul de Comisie, a precizat vicepreşedinta CE, însărcinată cu Justiţia, Viviane Reding, în cadrul unei conferinţe de presă.
CE, care a ameninţat Croaţia cu sancţiuni la sfârşitul lunii august, a hotărât să facă pasul următor, în lipsa unui progres din partea croată, deşi Zagrebul şi-a asumat angajamentul de a se conforma solicitărilor europene.
La doar trei zile după ce Croaţia a aderat la UE, pe 1 iulie, Parlamentul croat a exclus aplicarea mandatului de arest european pentru infracţiuni comise înainte de 7 august 2002, adică mai ales pentru fapte din timpul războiului sârbo-croat (1991-1995).
Această derogare a motivat refuzul Zagrebului de a da curs unei cereri germane de extrădare a unui fost oficial al serviciilor secrete iugoslave, Josip Perkovici, supectat de implicare în asasinarea unui disident croat, Stjepan Djurekovici, în 1983, în apropiere de Munchen.
După ce a fost nevoită să ofere explicaţii în acest caz, Zagrebul s-a angajat pe 28 august să modifice controversata lege. Dar, în pofida unei lipse de răbdare tot mai mari din partea Uniunii Europene, promisiunea nu a fost îndeplinită nici până în prezent.