Bruxelles-ul promite un ajutor de urgență în valoare de 400 de milioane de euro pentru Autoritatea Națională Palestiniană
Banii vor fi acordaţi sub formă de granturi şi împrumuturi în trei plăţi, între iulie şi septembrie, sub condiţia înregistrării de progrese în implementarea agendei de reformă a Autorităţii Palestiniene, a spus Comisia într-un comunicat.
Comisia Europeană a semnat anterior o scrisoare de intenţie cu ANP care stabileşte o strategie privind abordarea situaţiei sale bugetare şi fiscale.
„Împreună, punem bazele pentru stabilitatea economică şi politică în Cisiordania”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Finanţele Autorităţii Naţionale Palestiniene sunt în impas de ani de zile, în condiţiile în care statele donatoare au redus finanţarea care acoperea odată aproape o treime din bugetul său anual de şase miliarde de dolari, cerând reforme pentru a combate corupţia şi risipa.
Oficialii palestinieni afirmă însă că situaţia s-a înrăutăţit brusc după ce gruparea militantă Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, iar autorităţile israeliene au reţinut o parte din veniturile fiscale pe care le colectează în numele ANP, care în prezent reprezintă principala sa sursă de finanţare.
Guvernul palestinian a salutat ajutorul promis de UE, numindu-l „un pas important pentru a contribui la atenuarea crizei financiare şi economice sufocante prin care trece poporul nostru, care s-a agravat după agresiunea israeliană asupra Gaza”.
Infrastructura de bază s-a înrăutăţit, angajaţii guvernamentali sunt plătiţi doar cu o parte din salarii, iar serviciile de sănătate se prăbuşesc, afirmă oficialii palestinieni.
Acestea sunt semne ale unei crize financiare profunde care a paralizat administraţia condusă de preşedintele Mahmoud Abbas în Cisiordania ocupată de Israel, ridicând întrebări cu privire la viitorul acesteia, chiar dacă Statele Unite şi alte ţări fac presiuni pentru o ANP „revitalizată” care să conducă Fâşia Gaza după încheierea războiului.
„Situaţia financiară a ANP este gravă în acest moment şi nu este în interesul nimănui dacă ea se prăbuşeşte. Este clar că au nevoie de mai mulţi bani”, a declarat un important diplomat european înaintea unei reuniuni lunare a miniştrilor de externe la Bruxelles.