Bruxelles-ul revizuiește politica de coeziune a Uniunii Europene. Ce domenii sunt vizate să fie îmbunătățite

Comisia Europeană a anunţat marţi că revizuieşte politica de coeziune a UE pentru a sprijini mai bine competitivitatea şi decarbonizarea UE, apărarea şi securitatea, regiunile frontaliere estice, precum şi locuinţele la preţuri accesibile, rezilienţa la apă şi tranziţia energetică, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 01 apr. 2025, 21:18
Bruxelles-ul revizuiește politica de coeziune a Uniunii Europene. Ce domenii sunt vizate să fie îmbunătățite

Obiectivul acestei iniţiative este de a spori eficacitatea politicii de coeziune, încurajând statele membre şi regiunile să investească în priorităţile strategice europene, menţinând în acelaşi timp accentul politicii de coeziune pe reducerea disparităţilor economice, sociale şi teritoriale. Statele membre vor fi invitate să reprogrameze o parte din fondurile lor de coeziune pentru perioada 2021-2027 pentru noi investiţii în contextul evaluării la jumătatea perioadei a politicii de coeziune, aflată în curs de desfăşurare.

Executivul comunitar are în vedere consolidarea competitivităţii Europei şi eliminarea decalajului în materie de inovare. Ţinând cont de rolul întreprinderilor, indiferent de dimensiunea lor, în orientarea cercetării, a inovării, a transferului de cunoştinţe şi de tehnologie, Comisia propune extinderea sprijinului acordat din Fondul european de dezvoltare regională la întreprinderile mari din domenii critice, cum ar fi apărarea, tehnologiile strategice şi decarbonizarea. În plus, CE încurajează statele membre să sporească investiţiile în tehnologii strategice în cadrul platformei „Tehnologii strategice pentru Europa”, pentru a stimula competitivitatea şi inovarea Europei.

Propunerea de marţi va permite în continuare statelor membre să utilizeze fondurile de coeziune actuale pentru a construi o infrastructură rezilientă în vederea promovării mobilităţii militare. Acesta va sprijini, de asemenea, capacităţile de producţie ale întreprinderilor mici şi mari din sectorul apărării din toate regiunile UE.

În plus, programele de coeziune din regiunile frontaliere estice, afectate în mod disproporţionat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vor beneficia de un nivel de prefinanţare preferenţial dacă transferă cel puţin 15 % din fondurile lor totale către noile priorităţi strategice.

În privinţa locuinţelor mai accesibile, Comisia propune, în conformitate cu orientările politice ale preşedintelui, dublarea cuantumului fondurilor politicii de coeziune dedicate locuinţelor la preţuri accesibile. Statele membre vor putea, de asemenea, să mobilizeze finanţare privată şi publică prin utilizarea unui nou instrument financiar instituit în comun cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Instrumentul va combina fondurile de coeziune cu resursele BEI şi ale altor instituţii financiare internaţionale, precum şi ale băncilor naţionale de promovare şi comerciale.

În cazul consolidării rezilienţei la apă, statele membre vor fi în măsură să sporească investiţiile în rezilienţa apei, inclusiv în digitalizarea infrastructurii de apă, în atenuarea efectelor secetei şi ale deşertificării.

Executivul comunitar are în vedere sprijinirea tranziţiei energetice. Fondurile de coeziune vor sprijini investiţiile menite să promoveze interconexiunile energetice şi sistemele de transport aferente, precum şi instalarea infrastructurii de reîncărcare. Acest lucru va fi esenţial pentru accelerarea tranziţiei energetice şi pentru promovarea mobilităţii curate. Propunerea va facilita, de asemenea, finanţarea măsurilor de decarbonizare.

Vor fi acordate stimulente financiare în cadrul priorităţilor strategice. În timp ce toate proiectele de coeziune dezvoltate în cadrul priorităţilor strategice ale UE vor avea dreptul la până la 30% din prefinanţare, programele de coeziune, care vor transfera cel puţin 15% din fondurile lor totale către aceste priorităţi, vor beneficia de un nivel şi mai ridicat de plăţi în avans. În plus, finanţarea UE pentru investiţii în priorităţi strategice va acoperi până la 100% din costuri în toate regiunile.

Cu un buget de 392 de miliarde de euro în actuala perioadă de programare 2021-2027, politica de coeziune este principala politică de investiţii a UE. În conformitate cu normele juridice, actuala evaluare la jumătatea perioadei permite statelor membre să evalueze punerea în aplicare a programelor lor de coeziune şi să le adapteze la noile priorităţi politice în 2025.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea poverii financiare. Președintele SUA a spus că armele le vor plăti europenii
Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, laudă gestul lui Trump de a trimite mai multe arme Ucrainei, dar cere împărțirea ...
Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a făcut apel marţi la SUA "să împartă povara" noului plan de înarmare a Ucrainei, anunţat luni de către preşedintele american Donald Trump, a cărui......
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi, cu o valoare a tranzacţiilor ...
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîgal și-a prezentat demisia în fața Parlamentului
Premierul ucrainean Denis Şmîgal şi-a prezentat marţi demisia în Parlamentul ţării (Rada Supremă), la o zi după ...
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte boli care nu ar trebui să fie un motiv de certificat de handicap. Există fraudă în sistem”
Ministrul Muncii Petre Manole a început alergatul după beneficiarii certificatelor de handicap. „România are nişte ...
Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor ...