Bruxelles-ul vrea ameliorarea eficienţei apărării europene

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o serie de măsuri destinate ameliorării eficienţei apărării europene, consolidând cooperarea între statele membre UE, dar şi capacităţile comune, relatează AFP.
Economica.net - joi, 25 iul. 2013, 10:18
Bruxelles-ul vrea ameliorarea eficienţei apărării europene

Această comunicare, stabilită la cererea statelor în perspectiva summitului european din decembrie, care ar urma să dea un nou impuls Europei apărării, afectează politica industrială, piaţa internă şi cercetarea, în special.

Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a insistat asupra faptului că Bruxelles-ul nu are „competenţe militare” şi nu vrea „să aibă”. El le-a cerut, de asemenea, statelor membre să progreseze către o apărare comună, „respectând angajamentele” faţă de NATO.

Barroso, căruia i se atribuie ambiţia de a conduce Alianţa Nord-Atlantică după cel de-al doilea mandat la preşedinţia CE, a asigurat că aceste declaraţii nu au „nimic de-a face” cu viitorul său. „Orice legătură între această comunicare şi ceea ce aş putea sau nu să fac în viitor este pură speculaţie”, a insistat el, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a subliniat că industria europeană a apărării angajează direct aproximativ 400.000 de persoane, având o cifră de afaceri de aproximativ 96 de miliarde de euro în 2012.

Dar sectorul suferă de constrângeri bugetare, cu bugete naţionale în scădere în toate ţările. Europa nu mai consacră decât 1,6 la sută din PIB apărării, faţă de 5 la sută Statele Unite. În 2011, cheltuielile militare au scăzut în UE la aproximativ 180 de miliarde de euro faţă de peste 200 de miliarde în urmă cu cinci ani.

Acesta suferă, de asemenea, de o mare fragmentare, care conduce la dubluri. Astfel, Comisia subliniază că Europa dispune de 16 tipuri de fregate faţă de doar una în Statele Unite.

Bruxelles-ul apreciază, de asemenea, că trebuie acţionat pentru menţinerea capacităţilor industriale şi tehnologice europene.

Comisia vrea ameliorarea funcţionării pieţei interne a apărării permiţând o mai mare deschidere a pieţelor publice şi luptând împotriva distorsiunilor pieţei.

În materie de competitivitate, ea vrea să acţioneze asupra normalizării, cu elaborarea unor norme „hibride” de care să beneficieze pieţele securităţii şi apărării, şi să susţină IMM-urile favorizând punerea în aplicare a unor „cluster”.

Ea vrea, de asemenea, dezvoltarea sinergiilor între cercetările civile şi militare, precum şi a capacităţilor tehnologice cu dublă utilizare.

Te-ar mai putea interesa și
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat duminică, la secţia de votare de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", că a votat pentru o Românie modernă şi europeană....
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, ...
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate ...
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul ...