Bruxelles-ul vrea să uşureze viaţa IMM-urilor
În urma unei ample consultări lansate de Comisie, în jur de 1 000 de IMM-uri şi organizaţii cu scop lucrativ au identificat un top al celor mai împovărătoare acte legislative ale UE.
Potrivit rezultatelor publicate vineri, IMM-urile consideră că cele mai mari dificultăţi şi costuri decurg din normele referitoare la legislaţia REACH (înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice), taxa pe valoarea adăugată, siguranţa produselor, recunoaşterea calificărilor profesionale, protecţia datelor, timpul de lucru legislaţia în domeniul deşeurilor, legislaţia în legătură cu piaţa forţei de muncă, aparatura de înregistrare în transportul rutier, achiziţiile publice şi codul vamal modernizat.
Conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul Comisiei Europene, Comisia va aborda temeinic aceste preocupări prin intermediul noului Program privind adecvarea şi calitatea reglementărilor (REFIT1) lansat în decembrie 2012. Acquis-ul de reglementare al UE este supus unei verificări pentru a se determina dacă acesta conţine sarcini grele, diferenţe şi aspecte ineficiente, în vederea evaluării şi, dacă este necesar, a revizuirii actelor legislative în cazul cărora este nevoie de acţiune. Comisia va anunţa acţiunile ulterioare până în luna iunie a anului 2013, urmând să ţină seama şi de rezultatul proceselor legislative aflate în curs.
Scopul aceste ample consultări a fost acela de a determina în ce mod legislaţia UE ar putea stingheri crearea de locuri de muncă şi creşterea economică şi de a identifica domeniile sau aspectele care ar putea necesita o examinare mai atentă şi acţiuni suplimentare.
Potrivit comunicatului citat, cele 20,8 milioane de întreprinderi europene mici şi mijlocii creează 85 % din toate locurile de muncă noi din Europa, angajând 2/3 din forţa de muncă a UE şi contribuind în mod semnificativ la inovare şi la creşterea economică.