Între 2018 şi 2020, executivul european a redus cu aproape 40% ajutorul acordat Turciei, care va primi cu 759 de milioane de euro mai puţin decât era planificat iniţial, a precizat purtătorul de cuvânt, confirmând un articol publicat de grupul de presă german Funke.
Pe lângă puţinele progrese realizate pentru îndeplinirea criteriilor de aderare, executivul european a invocat şi numărul redus de proiecte lansate de Ankara în care UE ar dori să investească, precum cele destinate îmbunătăţirii statului de drept şi democraţiei.
În cursul acestor trei ani, Turcia va primi în continuare 1,18 miliarde de euro din partea UE pentru a ajuta Ankara să se adapteze standardelor europene.
În cadrul bugetului european multianual 2014-2020, erau prevăzute ajutoare în valoare de 4,45 miliarde de euro pentru Turcia în vederea pregătirii eventualei sale aderări la UE. Însă, până în prezent au fost acordate doar câteva sute de milioane de euro.
Relaţiile dintre UE şi Ankara s-au deteriorat considerabil după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 din Turcia şi măsurile de represiune luate apoi de autorităţile turce care au vizat opozanţi şi jurnalişti. Negocierile pentru aderarea ţării la UE sunt ‘într-un punct mort’, au afirmat miniştrii UE în cadrul unei reuniuni la Luxemburg la sfârşitul lunii iunie.
Din cauza experienţei sale cu Turcia, Comisia Europeană doreşte să-şi schimbe radical politica de ajutor destinată unei eventuale aderări la UE, în cadrul următorului buget multianual al UE pentru perioada 2021-2027.
Conform noii strategii, nu vor mai fi făcute promisiuni concrete celor cinci ţări candidate la UE – Turcia, Albania, Macedonia, Muntenegru şi Serbia. Pentru aceste cinci ţări, va exista un pachet comun de 14,5 miliarde de euro, iar banii vor fi distribuiţi în funcţie de progresele înregistrate de fiecare.
Pe lângă ajutorul pentru aderarea la UE, începând cu anul 2016 Ankara a primit circa trei miliarde de euro din partea UE pentru găzduirea celor 3,5 milioane de refugiaţi sirieni în Turcia.
În discursul susţinut marţi în faţa Adunării Generale a ONU, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut comunităţii internaţionale, în special Uniunii Europene, mai multe fonduri pentru refugiaţii sirieni aflaţi în Siria. ‘Aşteptăm un sprijin mai consistent, generos şi flexibil pentru Turcia, mai ales din partea UE’, a spus Erdogan.