BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România

În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022.
Ion Dobreanu - joi, 19 mai 2022, 08:10
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România

A VIII-a ediţie a Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2022, cea mai mare expoziţie de tehnică militară, aeronautică şi securitate din estul Europei, a început la Bucureşti.

BSDA-22 reunește la standuri peste 390 de firme expozante de prestigiu din 33 de ţări de pe cinci continente, care prezintă elementele de noutate şi stadiul actual de dezvoltare ale echipamentelor şi capabilităţilor militare, precum şi ultimele tendinţe şi soluţii tehnice obţinute de cercetarea ştiinţifică în domeniul securităţii şi apărării.

În cadrul celor trei zile dedicate evenimentului expoziţional, structuri din Ministerul Apărării Naţionale şi din celelalte instituţii din Sistemul naţional de apărare şi ordine publică, precum şi din forţele armate americane, poloneze şi franceze expun echipamente şi tehnică militară moderne.

BSDA-2022 are drept scop identificarea oportunităţilor şi găsirea soluţiilor de cooperare atât în producţie cât şi în domeniul afacerilor, contribuind la promovarea, pe plan internaţional, a industriei de apărare din România şi facilitând, totodată, o mai mare deschidere a acesteia către piaţa internaţională, prin potenţiale cooperări cu firme de prestigiu şi producători consacraţi în domeniu, pentru realizarea compatibilităţii şi interoperabilităţii tehnicii şi echipamentelor din dotare cu cea a forţelor NATO şi UE.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti – participă la cel mai mare eveniment din domeniul industriei de apărare din Europa Centrală şi de Sud și prezintă oferta în domeniul forensic digital.

„Ne bucurăm să fim prezenţi la cea mai mare expoziţie din domeniul militar, printre cele peste 380 de companii din industria de apărare, aeronautică şi securitate. Considerăm că este o bună oportunitate pentru a prezenta serviciile pe care le oferă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică în domeniul forensic digital, având în vedere nevoia de recuperare a dovezilor digitale şi de localizare a fişierelor şi datelor şterse, criptate sau deteriorate, acestea putând servi drept dovadă în investigaţiile penale, civile, comerciale sau de securitate naţională”, a declarat Adrian Victor Vevera, director general al ICI Bucureşti.

Și Serviciul Român de Informaţii participă în calitate de expozant şi coorganizator la BSDA 2022.

Serviciul Român de Informaţii prezintă dispozitive de realizare a intervenţiei contrateroriste şi pirotehnice, dar şi echipamente tehnice şi de comunicaţii dezvoltate în cadrul unor proiecte de cercetare la nivel intern sau în cooperare cu parteneri externi specializaţi în domeniul dezvoltării tehnologice.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) expune, în premieră, echipamentele de monitorizare utilizate atât pentru măsurarea gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă, cât şi pentru activitatea de monitorizare a spectrului de frecvenţe radio.

Ciudat, și Compania Naţională Poşta Română este prezentă, zilele acestea, Black Sea Defense & Aerospace. Oficialii instituției susțin că „aflată în plin proces de digitalizare şi modernizare, Poşta Română îşi propune prin participarea la acest eveniment să se conecteze la fluxurile internaţionale de servicii logistice şi coletărie”.

Unul dintre obiectivele principale pe care compania doreşte să le atingă este autorizarea sa pentru transport de efecte militare şi produse cu dublă utilizare.

„Suntem deja în discuţii cu ANCEX (Departamentul Pentru Controlul Exporturilor din cadrul MAE) – autoritatea abilitată pentru a emite astfel de autorizări. În acest sens, Poşta Română poate deveni unul dintre principalii transportatori de astfel de mărfuri pe Flancul Estic al NATO, mai ales în contextul actual de securitate”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.

Vehicul de luptă turcesc la BSDA-2022

Compania turcă Nurol Makina se află pentru a treia oară la BSDA. De această dată, turcii prezintă vehiculul militar NMS 4×4 în configurație pick-up.

Conform expozantuluoi, NMS 4×4 este cel mai recent vehicul de luptă dezvoltat de Nurol Makina și este deja în serviciu în mai multe țări. Caracteristicile superioare de protecție și mobilitate sunt factori diferențiatori ai NMS 4×4 care este, deasemenea, un vehicul multirol ce poate fi utilizat în misiuni de sprijin în luptă, având posibilitatea de a fi dotat cu diferite variante de armament, sau în situații de intervenție rapidă și misiuni de supraveghere.

Nurol Makina a livrat deja peste 1.500 de vehicule de luptă în aproape 20 de țări, care sprijină prin fiabilitate și performanță ridicate misiuni extrem de critice, inclusiv misiuni ale NATO și ONU. Performanța vehiculelor Nurol Makina a fost deja dovedită în condiții reale de război. Datorită standardului de conformitate NATO Generic Vehicle Architecture (NGVA), toate vehiculele sunt potrivite pentru o integrare rapidă și extrem de eficientă cu misiunile specifice ale României.

Mentenanță pentru elicoptere Black Hawk la Romaero

Prezent la deschiderea BSDA-2022, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că a semnat scrisoarea de intenție cu privire la realizarea mentenenței pentru elicoptere Black Hawk de către Romaero, împreună cu Lockheed Martin şi Aerostar.

„Este o capabilitate de mentenanţă pentru aceste elicoptere Black Hawk pe care Ministerul de Interne le-a achiziţionat. Intenţia noastră şi a celor de la Lockheed Martin este să dezvoltăm această capabilitate atât pentru utilizare în România, dar şi pentru proiectele regionale pe care le au. Această capabilitate va fi realizată la Romaero în colaborare cu o altă companie românească, Aerostar, şi încă de mâine vom începe să discutăm ce evaluare ce avem de făcut, care sunt investiţiile necesare, cum concretizăm acest parteneriat, printr-o asociere formală şi după aceea ne apucăm de treabă….Lockheed Martin va veni cu transfer de tehnologie, va instrui personalul. Investiţiile vor fi realizate atât de Romaero, cât şi de Aerostar şi le-am solicitat celor de la Lockheed Martin să participe de asemenea în asociere cu un procent”, a explicat Florin Spătaru.

Primul elicopter Black Hawk dintre cele 12 comandate de România va sosi la începutul anului viitor. La BSDA-2022, compania americană Lockheed Martin a expus un simulator pentru F-35 Lightning II.

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Trump vrea să le ceară statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru înarmare
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat marţi că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor, după ce afirmase în mai multe rânduri că......
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările la sectorul bulgăresc al Podului Giurgiu-Ruse vor începe pe 8 ianuarie – BTA
Lucrările de reparaţii pe sectorul bulgăresc al podului peste Dunăre, lângă Ruse, se vor relua miercuri, 8 ianuarie, ...
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Trump refuză să excludă ideea de a recurge la acțiuni militare pentru a anexa Groenlanda și Canalul Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat marţi să excludă ideea de a recurge la forţă pentru anexarea Canalului ...
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Sud-africanul Saood Variawa a cîștigat etapa a treia din Raliul Dakar la clasa auto
Pilotul sud-african Saood Variawa (Toyota Gazoo) a câştigat, marţi, cea de-a 3-a etapă a Raliului Dakar 2025, la clasa ...