Iată ce a transmis Mark Beacom, CEO al BSOG, la solicitarea noastră, după întâlnirea de la Guvern de ieri:
„Black Sea Oil & Gas (BSOG) s-a întâlnit ieri cu reprezentanții Guvernului României pentru a discuta ȋngrijorările companiei și ale acționarilor săi cu privire la climatul investițional ȋn sectorul energetic din România, în special impactul taxei de solidaritate, aşa cum se aplică BSOG.
În data de 15 iunie 2022, ȋn urma unei investiții de 400 milioane de dolari, BSOG a realizat un moment important pentru țară prin ȋnceperea producţiei de gaze din proiectul MGD, contribuind astfel la independența energetică a țării într-un moment critic.
BSOG înțelege contextul geopolitic și justificarea măsurilor excepționale aplicate pieței de energie. Însă, așa cum reiese clar din Regulamentul UE 2022/1854, taxa de solidaritate ar trebui implementată numai pe profiturile „suplimentare”, atunci când nu există deja implementate măsuri similare și trebuie să fie proporțională, să nu perturbe piața internă și să contribuie la creșterea autonomiei UE în domeniul energiei.
Taxa de solidaritate a fost introdusă în România peste o serie de măsuri similare existente și – când este aplicată unor producători noi precum BSOG – se calculează pe „toate” profiturile realizate și nu pe profiturile „suplimentare”.
BSOG așteaptă cu interes să continue colaborarea cu autoritățile române pentru a revizui taxa de solidaritate astfel ȋncat să asigure un tratament echitabil între toți jucătorii din industrie.”
Ce s-a discutat la Guvern
Întâlnirea liderilor coaliţiei de guvernare cu reprezentanţii Black Sea Oil and Gas a fost una informală şi s-a ajuns la o abordare comună, a declarat, luni seară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, contextul fiind legat şi de taxa de solidaritate.
„A fost o întâlnire informală, o discuţie, deoarece exista o solicitare de avea întâlnire atât cu mine, cât şi cu domnul prim-ministru şi am hotărât să facem această întâlnire împreună. Nu s-au cerut, s-au expus anumite motive, deoarece anul trecut nu au avut activitate şi s-a ajuns la o abordare comună, care în acest moment se respectă. Nu consideră că nu se încadrează. Că se încadrează, fiindcă este prins în lege, chiar dacă n-ai avut activitate anul trecut. Este, până la urmă, o taxă pe o perioadă determinată, numai pentru doi ani de zile. (…) Nu am discutat probleme tehnice”, a precizat liderul social-democraţilor.
Dialogul celor două părţi nu a inclus şi cifra de afaceri.
„S-a prezentat faptul că nu au avut activitate anul trecut, dar acest lucru era stipulat în ordonanţă”, a adăugat liderul PSD.
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat că luni va avea o întâlnire cu reprezentanţii companiei Black Sea Oil and Gas şi că unul dintre subiecte va viza taxa de solidaritate.
„În acest moment, am stabilit o întâlnire împreună cu ceilalţi membri, copreşedinţi ai coaliţiei, şi ne vedem astăzi după-amiază cu reprezentanţii Black Sea Oil and Gas şi unul dintre subiectele care o să fie abordate va fi şi acela al plăţii taxelor, în conformitate cu Directiva Europeană şi cu ordonanţa de urgenţă, ceea ce, în momentul de faţă, este foarte clar prevăzut şi de către Regulamentul Uniunii Europene şi de OUG aprobată în Guvern”, a spus Ciucă într-o conferinţă de presă.
BSOG și partenerii săi au început oficial producția de gaze în Marea Neagră în perimetrul Midia, în luna iunie 2022, la un nivel de un miliard de metri cubi pe an, care se adaugă celor 5 extrase de Romgaz și spre 4 extrase de Petrom. Sunt primele gaze noi extrase din Marea Neagră și introduse în sistemul național de transport. BSOG este deținută de fondul american de investiții Carlyle și este în proces de vânzare a concesiunii din Marea Neagră care produce acum gaze. Petrom este una dintre companiile interesate, alături de alte zece companii interesate. Prețul vehiculat, de peste un miliard de euro pentru vânzarea participației BSOG și a parterilor (BSOG ar dori 800 de milioane pentru cota ei de 70%) este socotit însă de piață exagerat de mare, momentan.
La finalul anului trecut Guvenul României a legiferat o taxă de solidaritate pentru companiile energetice, care, potrivit legii care a adaptat un regulament european, se pune pe diferența dintre profitul anului 2022 și ce depășește cu 20% media profiturilor din perioada 2017-2021, în cuantum de 60%.