BSOG extrage gaze la maximum din Marea Neagră, 3 mil. mc zilnic, dar nu oprește arbitrajul international cu statul român

28 06. 2022
beacom bsog

“Când am luat decizia de investiție, în 2019, ne-am bazat pe credința noastră că regulile s-au stabilizat. Am luat decizia cu bună credință, pe baza asigurărilor din partea guvernanților că legea offshore va fi amendată. Cu bună credință am mers înainte.

S-a modificat taxa pe veniturile suplimentare, dar nu în așa măsură încât să credem că stabilitatea a fost onorată.

Am înaintat un arbitraj. Dacă îl vom continua, vom vedea. Încă exista. Îl evaluăm”.

Declarația a fost făcută de Mark Beacom, CEO BSOG, ca răspuns la o întrebare adresată de noi, la evenimentul oficial care a marcat debutul exploatării gazelor din Marea Neagră. El a mai spus că producția zilnică de gaze este de trei milioane de metri cubi pe zi, adică circa un miliard de metri cubi pe an, așa cum era prognozat.

BSOG a notificat statul român asupra intenției de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris, în luna aprilie.

Notificarea a fost trimisă Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), cea care reprezintă România în acordurile petroliere încheiate cu companiile.

În februarie 2019, BSOG, companie controlată de giganticul fond american de investiții Carlyle, a anunțat decizia finală de investiție pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre, unde a spus că va investi 400 de milioane de dolari.

“Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gaze lor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare, atât pentru a face proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, anunțase atunci compania.

“A fost foarte provocator pentru noi, având în vedere legea offshore şi OUG 114. A fost o decizie dificilă să mergem înainte, dar chiar avem încredere în mediul politic că toate lucrurile astea vor fi rezolvate până în 2021. Dacă acum trei ani ar fi fost aceste condiţii nu am fi mers mai departe. Sperăm ca in 2021 OUG 114 să fie de mult uitată, celalalte lucuri să redevină cum erau şi noi să mergem mai departe. Impozitul suplimentar ne afectează foarte mult, ne aşteptăm ca taxele suplimentare să fie anulate”, arăta compania acum mai bine de trei ani

BSOG se referea, exact, la legea offshore, ale cărei prevederi împovărătoare pentru investitori au apărut după ce americanii au început proiectul în Marea Neagră. Cei de la BSOG au spus, după ce au luat decizia finală de investiție, că vor lucra pentru a scoate gazele dar, dacă la momentul exploatării comerciale, legea offshore cu acele prevederi este încă în vigoare, compania nu exclude procese cu statul român.

Legea s-a schimbat, dar impozitul suplimentar a rămas, chiar dacă nivelurile de impozitare și plafoanele de preț de la care se aplică au fost modificate.