BSTDB a capitalizat 85 de milioane de euro pentru a finanţa dezvoltarea proiectelor sustenabile în regiunea Mării Negre

Ion Dobreanu - mar, 09 mart. 2021, 09:50
BSTDB a capitalizat 85 de milioane de euro pentru a finanţa dezvoltarea proiectelor sustenabile în regiunea Mării Negre

Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) a realizat, la finalul lunii februarie, prima sa emisiune de obligațiuni ESG (de mediu, sociale și de guvernanță), capitalizând 85 milioane de dolari într-un plasament privat cu un investitor din Asia. Fondurile atrase vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor ecologice în zona Mării Negre, care urmăresc eficiența energetică, reducerea emisiilor de carbon și utilizarea energiei regenerabile. Totodată, inițiativa Băncii încurajează companiile regionale să se alinieze standardelor ESG, care au câștigat recunoaștere internațională în ultimii ani.

BSTDB ajută companiile să dezvolte proiecte conform standardelor ESG

În calitate de instituție financiară internațională, pe lângă acordarea de finanțări, Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre ajută companiile regionale să pregătească proiecte conforme cu cerințele actuale de dezvoltare durabilă. Banca acordă asistență tehnică în ceea ce privește implementarea standardelor internaționale de mediu și sociale și, în plus, poate oferi clienților acces la consultanți calificați în domeniu.

Dmitry Pankin, președintele BSTDB afirmă: „A lucra cu BSTDB nu se limitează doar la finanțări, ci înseamnă a porni pe un drum al dezvoltării de lungă durată, din multe puncte de vedere, precum protejarea mediului, guvernanța corporativă, dar nu numai. Clienții care lucrează cu noi de zeci de ani sunt dovada calității relațiilor pe care le creăm.”

Instituția financiară se bazează pe o expertiză solidă în majoritatea sectoarelor de activitate, dobândită de-a lungul a peste 20 de ani în care a lucrat cu cele 11 țări membre, printre care se numără și România. De asemenea, în această perioadă a ajutat numeroși clienți să atragă creditori internaționali sau sprijin din partea altor instituții financiare internaționale importante.

Conceptul ESG reprezintă un set de standarde prin intermediul căruia se analizează dezvoltarea durabilă a unei companii, iar acesta înglobează trei componente:

  • Environment (mediu) – impactul pe care activitatea companiei îl are asupra mediului înconjurător;
  • Social (social) – relația companiei cu stakeholderii săi, de exemplu angajați, clienți, comunitate etc.;
  • Governance (guvernanță corporativă) – respectarea normelor de guvernanță corporativă, precum leadership, drepturile acționarilor, conformarea la prevederile legale.

Adoptarea de către companii a practicilor ESG în cadrul activității desfășurate s-a dovedit a conduce la îmbunătățirea performanțelor pe termen lung și la o gestionare mai eficientă a riscurilor, astfel obținând mai multă încredere din partea investitorilor, precum și a societății per ansamblu.

Banca acordă prioritate proiectelor cu impact ridicat asupra dezvoltării și cooperării regionale

Misiunea principală a BSTDB este să susțină dezvoltarea și cooperarea regională în zona Mării Negre, prioritățile sale de finanțare fiind astfel dezvoltarea infrastructurii, industriile cu potențial ridicat de export, proiecte care creează noi locuri de muncă, îmbunătățesc protecția mediului sau serviciile publice. În prezent, Banca are în vedere proiecte din domeniul energiei regenerabile, producția ecologică a materialelor și a clădirilor și prelucrarea produselor alimentare. Totodată, strategia Băncii pentru România, în perioada 2021 – 2022, vizează finanțarea producătorilor cu potențial ridicat de export, a companiilor care asigură aprovizionarea necesară în timpul pandemiei COVID-19 și în perioada post pandemiei, dar și susținerea industriei de agrobusiness și a sectorului IMM-urilor.

Pe lângă expertiza în dezvoltarea proiectelor cu o calitate ridicată, un alt avantaj pe care BSTDB îl oferă, spre deosebire de alți creditori internaționali, este rapiditatea de răspuns la nevoile specifice ale clientului. „Majoritatea împrumuturilor noastre sunt pe termen lung și, în cazul unor circumstanțe de afaceri schimbătoare, ne putem adapta rapid situației. Menținem o relație strânsă cu clienții noștri și avem capacitatea de a-i consilia în luarea deciziilor rapide”, adaugă președintele băncii. Mai mult, datorită legăturilor stabilite cu autoritățile de stat din toate țările membre, Banca are posibilitatea să susțină planurile de expansiune ale afacerilor regionale prin investiții transfrontaliere.

De-a lungul anilor, BSTDB a ajutat numeroase companii de succes să își extindă afacerile în alte țări din regiune. Câteva dintre acestea sunt compania grecească de producție de lactate Tyras, compania Kastamonu, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia sau GEK-Terna Group din Grecia, specializată în energie și construcții. În ceea ce privește infrastructura, Banca s-a implicat atât în proiecte regionale de gazoduct, cât și în construirea aeroporturilor internaționale din regiune și plănuiește să își mențină contribuția la dezvoltarea acestui sector, considerat coloana vertebrală a cooperării regionale.

În prezent, instituția financiară dispune de un capital de lucru care îi permite să acopere împrumuturi corporative, garanții, investiții de capital și proiecte de investiții de dimensiuni medii. După 2022 este preconizată o creștere a portofoliului de peste 2,5 miliarde de euro, pentru a-și crește și mai mult impactul asupra dezvoltării și prosperității în regiunea Mării Negre.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...