BT a cumpărat BRD Pensii

Grupul financiar BT a cumpărat BRD Pensii, care are 560.000 de participanți atât la Pilonul II, cât și la Pilonul III, potrivit unei informări transmise Bursei de Valori București.
Mihai Nicuţ - mar, 28 mai 2024, 18:39
BT a cumpărat BRD Pensii

“Grupul Financiar BT, prin Banca Transilvania si BT Investments, a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Societe Generale si Societe Generale Assurances pentru achizitia BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), companie cu activitate in Romania, in domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) si al celor facultative (Pilonul III)”, arată BT.

„Achizitia este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltam fondurile de pensii facultative – Pilon III, existente deja in oferta noastra, si ajungem pe o piata noua, fondurile de pensii administrate privat – Pilon II, creand sinergii intre companiile Grupului Banca Transilvania. Dupa depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populatiei, o acumulare istorica de capital pentru Romania. De aceea sistemul de pensii private reprezinta o sursa stabila de capital care contribuie la finantarea statului, dar si a mediului privat, avand o perspectiva investitionala pe termen lung. Credem ca, prin capabilitatile noastre, putem sa contribuim accelerat la dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei noastre, oferind clientilor o gama diversificata de produse de economisire”, declara Оmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Pentru achizitie este nevoie in Romania de aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

BRD Pensii administreaza atat fondul din Pilon II (FPAP BRD), cat si fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio), cu peste 560.000 de participanți.

Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio inregistra peste 232 milioane lei, la 31 decembrie 2023. Randamentul anualizat de la infiintare si pana la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii, fiind de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.

Sistemul de pensii private din Romania, incluzand fondurile de pensii obligatorii si cele facultative, inseamna active totale de peste 131 miliarde de lei, la finalul anului 2023, iar raportat la PIB, acesta reprezenta 8,48% din PIB-ul anual, inregistrand randamente nominale nete pozitive in ultimii 15 ani.

Fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanti, iar obiectivul principal al acestora este investirea prudenta in active de calitate pentru a obtine valoare suplimentara pentru acestia dupa varsta pensionarii.

Informația porivind vânzarea BRD Pensii către BT a fost publicată de Economica.net în luna februarie. Puteți citi textul publicat atunci la următorul link:

 

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...