BT primeşte 7,5 mil.euro de la Fondul European pentru Investiţii pentru finanţarea IMM-urilor

Economica.net
21 03. 2012
bt_banca_transilvania_88043400

„Tranzacţia a fost semnată în cadrul facilităţii European Progress Microfinance, finanţată de Comisia Europeană şi de Banca Europeană pentru Investiţii şi administrată de Fondul European pentru Investiţii.

Banca Transilvania este a treia instituţie din România care beneficiază de această facilitate. Prin acest acord, se estimează că Banca Transilvania va oferi micro-credite în valoare totală de 15 milioane euro pentru microîntreprinderi din România, cu precădere antreprenorilor care desfăşoară activităţi independente. Acest împrumut va spori accesul la finanţare pentru aproximativ 1.500 de microîntreprinderi româneşti, susţinând spiritul antreprenorial”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Banca Transilvania Bursei de Valori Bucureşti.

Facilitatea European Progress Microfinance oferă garanţii şi instrumente de creditare către microfinanţatori intermediari. Această iniţiativă a fost lansată cu fonduri de 203 milioane euro din partea Comisiei Europene şi Banca Europeană de Investiţii.

„Scopul Microfinanţării Progress este de a creşte accesul la finanţare pentru micii întreprinzători, inclusiv pentru antreprenorii care desfăşoară activităţi independente. Se concentrează mai ales – dar fără a se limita la acestea – pe grupurile cu acces redus la piaţa convenţională de creditare, cum ar fi femeile antreprenor, antreprenorii tineri, cei care aparţin unei minorităţi, cei cu dizabilităţi, întreprinderile individuale etc. Creditele de până la 25.000 euro sunt disponibile prin intermediari selecţionaţi care participă în cadrul programului. Microfinanţarea Progress nu oferă finanţare directă către micii întreprinzători sau persoane fizice”, se arată în comunicat.

Colaborarea cu Banca Transilvania este al 18-lea acord semnat în cadrul Microfinanţării Progress de la iniţierea acesteia, în 2010. Până în prezent, angajamente în valoare de 74,2 milioane euro au fost semnate în cadrul Microfinanţării Progress, aducând beneficii microîntreprinzătorilor din Uniunea Europeană. Printre ţările cu care au fost semnate acorduri se numără Belgia, Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Polonia, România, Slovenia, Spania şi Olanda.

Fondul European pentru Investiţii (FEI) dezvoltă instrumente de capital de risc şi garantare specifice pentru IMM-uri. Garanţiile angajate de FEI totalizau la sfârşitul anului trecut peste 7,6 miliarde euro în aproape 220 de operaţiuni.

Banca are un capital social de 1,77 miliarde lei, divizat în 1,77 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu. Acţiunile băncii au crescut cu 0,37% în şedinţa bursieră de marţi, la 1,098 lei. La această cotaţie, capitalizarea instituţiei de credit este de 1,947 miliarde lei (444,8 milioane euro).

Cei mai mari acţionari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri şi Bank of Cyprus, cu 9,7%. Printre acţionarii semnificativi se regăseşte SIF Moldova (5%), preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.