Bucşa, Unicredit Londra: La începutul anului viitor un euro ar putea sări de 5 lei. Revenirea economică va fi probabil în W

Economistul şef al Unicredit Londra pentru Europa Centrală şi de Est, Dan Bucşa, este de părere că la începutul anului viitor nivelul cursului leu euro s-ar putea situa între 4,90 şi 5 lei, existând probabilitatea ca pentru o perioadă de timp leul să se menţină peste nivelul de 5 lei. În comparaţie cu celelalte monede din regiune leul este supraevaluat cu 10-33%. Economistul vede revenirea pe creştere economică abia în al doilea semestru din 2021, ceea ce ar echivala pe o revenire în W.
Gabriela Ţinteanu - lun, 26 oct. 2020, 13:19
Bucşa, Unicredit Londra: La începutul anului viitor un euro ar putea sări de 5 lei. Revenirea economică va fi probabil în W

„În fiecare an leul se mai mută cu 10 bani. Aceasta este teoria mea şi ţine de câţiva ani. Probabil că se va muta şi în 2021. Dar probabil undeva pe la începutul anului viitor, leul s-ar putea muta în intervalul 4,90 – 5 lei. Este suficient? Nu. Dacă avem un scenariu de risc ar însemna ca leul să treacă temporar de 5 lei. Adică tot ce trebuie este ca BNR să nu intervină enorm pentru a-l proteja în această situaţie….şi probabil că se va duce uşor peste 5. Dar probabil după aceea, banca centrală ar interveni pentru că se uită şi la inflaţie şi la cei care au împrumutat în valută”, a declarat Dan Bucşa.

Economistul şef subliniază că leul este semnificativ supraevaluat în raport cu monedele din Centrul Europei. Ajustat cu costurile de producţie, doar leva bulgărescă este mai puţin competitivă decât leul. Supraevaluarea leului faţă de vecinii cehi, unguri şi polonezi este între 10 şi 33%, conform estimărilor făcute de Dan Bucşa.

„Inflaţia este conectată la regimul controlat al cursului de schimb valutar. Această controlare a monedei, care din punctul meu de vedere este nocivă pentru productivitate, a ajutat România să rămână cu o inflaţie mai mică decât celelalte ţări din Centrul Europei. Şi probabil că înflaţia va rămâne în jurul intervalului ţăntă şi anul viitor pentru că nu ne aşteptăm la o creştere puternică a cererii”, arată economistul şef al Unicredit.

Conform scenariului Unicredit, abia în a doua jumătate a anului viitor cererea ar putea reveni puternic pe creştere şi să pună astfel presiune pe inflaţie. Dar până atunci, presiunea pe inflaţie va veni din deprecierea monedei, dacă se va întâmpla, şi din tot felul de modificări de acciză, care se întâmplă în toate ţările. Cum după revenirea economică înregistrată în al doilea trimestru, creşterea economică s-a temperat, iar odată cu declanşarea valului doi al pandemiei Covid, indicatorii economici s-au întors în două săptămâni din octombrie la nivelul din iunie este foarte probabil să avem o revenire în W atât la nivelul României, cât şi la cel alUniunii Europene.

Economia României s-ar putea contracta în 2020 cu aproximativ 5%, iar revenirea de anul viitor va fi, probabil, parțială. Conform scenariului nostru de bază, pensiile vor fi majorate cu 14% în 2020, iar deficitul bugetar ar putea crește până la 9,5% din PIB, pachetul de susținere pentru depășirea crizei ajungând până la 6% din PIB.

Reducerea deficitului bugetar sub 5% din PIB anul viitor și menținerea datoriei sub nivelul de 50% din PIB vor necesita o politică fiscală restrictivă. Banca Națională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară până la nivelul de 1%. În acest context, ROBOR ar putea scădea sub 2% în sfârşit, ratingul României probabil că ar fi menţinut şi guvernul ar putea în sfârşit să se împrumute la dobânzile unui rating de investiţie, pentru că acum ne împrumutăm mai scump decât Serbia.

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României