‘Nu cred că se va reduce CAS. Dacă ar fi să aleagă între a reduce impozite indirecte sau contribuţii de asigurări sociale şi TVA, în condiţiile în care economia României depinde în gradul în care depinde de export, cred că decizia înţeleaptă ar fi să reducă impozitele pe muncă. Eu nu sunt de acord nici cu prima reducere la TVA, pentru că reduce spaţiul fiscal pentru scăderea impozitelor pe muncă, acelea sunt foarte mari’, a arătat, miercuri, Dan Bucşa, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.
Acesta a spus că scăderea TVA nu a fost făcută pentru mărirea consumului, pâinea fiind un produs care are o cerere constantă, ci pentru reducerea evaziunii, însă a precizat că este sceptic că măsura a avut acest efect.
‘Mi se pare că politica fiscală ar trebui să se uite dincolo de încasările de TVA la pâine, nu aceasta este cea mai mare problemă. Problema este cum păstrăm economia competitivă. O modalitate este să păstrăm creşterile salariale cât mai mici posibil în aşa fel încât să ne asigurăm că rămânem competitivi. O altă modalitate este să reduci taxarea muncii şi automat reducând taxarea muncii reduci şi costurile de producţie şi ai un spaţiu de crescut consumul’, a explicat Dan Bucşa.
Economistul UniCredit a arătat că, în regiune, trendul este de reducere a impozitelor directe.