Bucureştiul va găzdui sediul Centrului European de Securitate Cibernetică. Ce înseamnă şi ce beneficii aduce României
Alexandru Nazare a reprezentat ţara noastră în procesul de selecţie a având însărcinări speciale în domeniul securităţii cibernetice din partea guvernului.
Bucureștiul a fost ales în urma unui vot, dintr-o listă de șapte orașe pe care se mai aflau Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și orașul spaniol Leon. În finală au intrat Capitala României și cea a Belgiei.
„La nivel simbolic reprezintă o recunoaştere acordată României pentru parcursul european fiind prima instituţie a Uniunii Europene care va avea sediu la noi în ţară. Şi nu este o instituţie obişnuită, ci are un caracter strategic cu atribuţii fundamental deosebite pentru că va gestiona bugetul UE de securitate cibernetică. Practic, toată anvelopa financiară în domeniul securităţii cibernetice care, în prezent, este integrată în programele Orizont 2000 şi Europa Digitală, va fi coordonată de la Bucureşti. Şi vorbim de fonduri de două miliarde de euro.
De asemenea, consolidează şi poziţionează Bucureşti-ul ca hub de securitate cibenetică”, a spus Alexandru Nazare.
Fiind de importanţă strategică, Bucureştiul va avea beneficii directe pentru că va genera noi proiecte, dar şi organizarea de evenimente internaţionale.
„Numărul beneficiilor este atât de mare că poate nici nu putem estima cu exactitate în acest moment. Printr-un efort de echipă, care a durat un an de zile, dus de MAE, Ministerul Transporturilor, toate instituţiile cu rol în securitatea cibernetică, Guvernul şi primul ministru, am ajusn să surcalsam alte şase state membre care şi-au dorit foarte mult să găzduiască acest centru”, a continuat Nazare.
Potrivit acestuia, regulamentul de funcţionare al centrului urmează să fie decis într-o întâlnire la sfârşitul săpămânii. „După aceea vom avea toate detaliile. CE e foarte hotărâtă să operaţionalizeze centrul încă de la 1 ianuarie, care de altfel, a fost unul dintre criteriile de evaluare. Nu ştiu dacă acesta va fi exact termenul, dar în orice caz, cât mai curând posibil”, a mai spus oficialul român.
Obiectivul Centrului European de Securitate Cibernetică, care va coopera cu huburi specializate naționale, va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în fața amenințărilor.
Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat la rândul său printr-un mesaj pe Twitter. ”Salut succesul diplomatic excepțional al României de a obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la București. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea și inovarea în domeniu”, a scris șeful statului.
Centrul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) va fi înfiinţat pentru a îmbunătăţi coordonarea cercetării şi a inovării în materie de securitate cibernetică. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere în comun a investiţiilor pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologică şi industrială în materie de securitate cibernetică.
Conform politico.eu, oferta României pentru sediul agenţiei UE include o vilă neoclasică renovată sau o clădire de birouri