Bucureştenii amână cumpărarea unei locuinţe, sperând la noi ieftiniri

Aproape jumătate dintre bucureştenii interesaţi să cumpere o locuinţă speră ca preţurile apartamentelor vechi să mai scadă în perioada următoare şi de aceea amână decizia de achiziţie, potrivit unui sondaj realizat de portalul imopedia.ro în rândul utilizatorilor site-ului imobiliar.
Economica.net - mie, 06 iun. 2012, 09:16
Bucureştenii amână cumpărarea unei locuinţe, sperând la noi ieftiniri

Rezultatele studiului arată că banii alocaţi programului Prima Casă se termină în curând, dar acest lucru nu influenţează căutările online de case şi apartamente, interesul bucureştenilor pentru locuinţe rămânând neschimbat. Mulţi dintre locuitorii Capitalei preferă să nu cumpere acum, şi asta pentru că se aşteaptă ca locuinţele să se mai ieftinească.

„Anul acesta piaţa nu a adus nimic nou, cumpărătorii se comportă la fel şi au aceleaşi sume disponibile, dar schimbarea va trebui să vină dinspre instituţiile bancare, forţate să găsească soluţii de finanţare apropiate de cele oferire de programul «Prima Casă». În acest sens ne aşteptăm la modificări de situaţie, pentru că nu este normal ca statul să intervină şi să faciliteze accesul populaţiei la case şi apartamente. Sunt deja bănci care au propriile produse ce oferă condiţii apropiate de cele stabilite de creditul «Prima Casă», ceea ce reprezintă un avantaj pentru cei care vor să cumpere o locuinţă”, a declarat, într-un comunicat, Răzvan Muntean, manager general Imopedia.ro.

Astfel, 45% dintre utilizatorii portalului imobiliar cred că preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti se vor mai reduce şi numai 14% dintre ei se arată indiferenţi la acest trend deoarece au suficienţi bani pentru a cumpăra ceea ce îşi doresc. Acelaşi sondaj arată că 12 procente dintre respondenţi cred că va scădea valoarea apartamentelor noi şi tot atâţia sunt convinşi că preţurile au ajuns la un nivel de unde nu se vor mai ieftini.

Sunt şi români care apreciază că preţurile locuinţelor au început să crească, datele imopedia.ro indicând că 9% dintre participanţii la sondaj spun că în 2012 locuinţele au început să se scumpească.

Majoritatea utilizatorilor (61%) declară că nu ar plăti mai mult de 60.000 euro pentru achiziţionarea unei locuinţe, iar 26% susţin că sunt dispuşi să achite sume cuprinse între 60.000 euro şi 100.000 euro. Doar 13% dintre bucureşteni ar cumpăra o proprietate mai scumpă de 100.000 euro.

Potrivit imopedia.ro, bucureştenii caută să achiziţioneze apartamente în funcţie de numărul de camere (35%), apoi în funcţie de zona în care este situat imobilul şi de preţul său (27% şi respectiv 26%). Printre criteriile selectate de vizitatori se afla si cele legate de suprafaţa totală de locuit a apartamentului şi mijloacele de transport din zonă, fiecare reprezentând 6% dintre căutări.

„Cele mai căutate apartamente prin intermediul Imopedia.ro sunt locuinţele cu trei camere (41% dintre vizitatori) urmate de cele cu două camere (36%), garsoniere (11%) şi apartamente cu patru camere (10%). Procentul celor care şi-ar cumpăra o locuinţă cu mai mult de patru camere este insignifiant – 2%”, precizează Muntean.

Un alt aspect care defineşte căutările online de case şi apartamente este legat de vechimea imobilului. Trei sferturi dintre căutări vizează blocurile vechi, doar 26% dintre bucureşteni s-au arătat interesaţi de achiziţia unei locuinţe noi, procentul în acest caz fiind în creştere. În 2008 doar 7% dintre bucureşteni se gândeau să cumpere o locuinţă nouă.

Cele mai căutate zone pentru garsoniere şi apartamente cu două camere sunt Titan, Berceni, Militari şi Giurgiului. Bucureştenii care doresc un apartament cu trei sau patru camere s-ar muta în cartierele Titan, Drumul Taberei, Militari şi Ştefan cel Mare.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...