Bucureştenii economisesc cel mai mult pentru casă. Ce fac românii din celelalte regiuni

27 02. 2012
casa_asigurare_locuinte_locuinta_43220900

Analiza este, prin urmare, specifică economisirii pentru locuinţe, la care este codaşă şi Regiunea de Sud – Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea), cu 8% din economii.

Dacă unele judeţe din cele două regiuni de la coada clasamentului pot avea scuza sărăciei, pare surprinzător comportamentul locuitorilor din zona de vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş) care au contribuit cu doar 9% la sumele economisite și plasate la BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL).

Scorul Regiunii de Vest poate fi, însă, relevant pentru capacitatea limitată a marilor orașe de a crea bunăstare în jurul lor. Bunăstarea din Timișoara și Arad nu a avut efecte benefice până în Valea Jiului.

Nici dacă numele marelui oraș este București, bunăstarea acestuia nu radiază prea departe. Pe locul doi după Capitală nu este Regiunea de dezvoltare SUD, care cuprinde judeţele din centrul Munteniei (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman).

Regiunea SUD este la 5 procente de performanța Bucureştiului, dar Regiunea Centru (judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu) este la numai 2 procente.

Analiza BCR BpL a fost realizată pe eșantionul celor 250.000 de clienţi ai săi, care au reuşit să economisească anul trecut peste 850 milioane de lei (circa 200 milioane euro), potrivit unui raport al băncii.

Clienţii din Capitală şi judetul Ilfov au economisit peste 160 milioane lei, urmaţi de cei din regiunea Centru cu peste 145 milioane lei şi cei din regiunea Nord Vest, unde este Clujul, cu circa 130 milioane de lei economisiţi.

Pe piaţă mai există şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, ale cărei concluzii pe anul trecut uurmează să fie anunţate.

În cazul sumelor medii economisite, distribuţia regională este relativ uniformă în majoritatea judeţelor ţării.

Produsele de economisire-creditare, ca acelea vândute de BCR BpL, oferă posibilitatea obţinerii unui credit pentru investiţii locative în funcţie de fondul economisit de client, cu dobânzi mici şi fixe oferite pentru toată perioada contractului.

Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ beneficiază şi de prima garantată de stat, acordată în perioada de economisire. Pe o perioadă de economisire de 5 ani (recomandată de bancheri), această primă „generează pentru clienţi sume pe care nu le pot obţine din alt produs financiar de pe piaţă“, spun oficialii BCR BpL.

Valoarea maxima a primelor de la stat echivalează cu cel mult 250 de euro pe an, în limita a 25% din suma depusă în anul de referinţă.

Creditele acordate de banca pentru locuinţe pentru domeniul locativ au ca destinaţii posibile: modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.