Bucureşti concentrează peste un sfert din activitatea de comerţ exterior din întreagă Românie – date CCIB/INS

Peste un sfert (26,4%) din activitatea de comerţ exterior a României se concentra în Bucureşti, în primul semestru al anului, cu operaţiuni în valoare de 13,9 miliarde de euro, arată o analiză a Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), ce are la bază informaţiile Institutului Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - lun, 19 aug. 2024, 11:55
Bucureşti concentrează peste un sfert din activitatea de comerţ exterior din întreagă Românie - date CCIB/INS

Potrivit sursei citate, după Capitală, în primul trimestru al anului 2024, s-a situat judeţul Timiş – cu o pondere de 8,1% în total a comerţului internaţional, urmat de Ilfov – cu 7,7%, Argeş (6,4%) şi Braşov (4,2%), scrie Agerpres.

La export, în perioada analizată, firmele şi companiile din Bucureşti au livrat mărfuri în afara graniţelor ţării, în valoare de 4,4 miliarde de euro, echivalentul a 19,1% din exportul României.

Pe acest segment, Capitala a fost urmată de judeţele: Timiş – cu o pondere de 9,8%, Argeş (8,3%), Braşov (5,2%), Ilfov (4,8%), Dolj (4,7%), Arad (4,3%), Alba (4,1%), Prahova (3,8%) şi Sibiu (3,4%).

Pe ansamblu, ponderea acestor zece judeţe în exportul României a fost de 67,5%, în timp ce restul de 32 au însumat doar 32,5%.

Conform analizei CCIB, principalele grupe de mărfuri exportate de firmele cu sediul social în Bucureşti au fost: maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora (27,3%), produse ale regnului vegetal (18,1%), produse minerale (13,1%), produse ale industriei chimice (8,3%) produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice şi oţet, tutun şi înlocuitori de tutun (5,5%), vehicule şi echipamente auxiliare de transport (4,8%), metale comune şi articole din acestea (4%), instrumente şi aparatură optică (3,2%), materiale textile şi articole din acestea (3%), arme şi muniţii, părţi şi accesorii ale acestora (2,2%).

Toate aceste grupe de mărfuri deţin o pondere de 86,8% din exportul firmelor bucureştene, se precizează în analiza de specialitate.

În ceea ce priveşte importurile, firmele şi companiile cu sediul social în Municipiul Bucureşti au raportat o valoare de 9,5 miliarde de euro (pondere de 32% din importul României în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024).

În context, Capitala, care deţine aproape o treime din totalul importului, a fost urmată în top de judeţele: Ilfov – cu 9,9%, Timiş (6,8%), Prahova (5,2%), Argeş (4,9%), Cluj (3,8%), Braşov (3,4%), Arad (2,7%), Alba (2,7%) şi Mureş (2,7%). La nivel general, ponderea celor zece judeţe în importul României a fost de 74,1%, în timp ce restul de 32 au însumat 25,9%.

Ca structură a mărfurilor importate de firmele cu sediul social în Bucureşti, principalele şase grupe care se regăsesc în statistica perioadei analizate au fost: maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora (22,9%), produse ale industriei chimice (19,8%), vehicule, aeronave, vase şi echipamente de transport (7,9%), produse alimentare, băuturi, lichide alcoolice şi oţet, tutun (7,4%), produse minerale (7,3%), metale comune şi articole din acestea (6,5%), care au deţinut o pondere de 71,8% din importul firmelor bucureştene.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...