„Drumul de mare viteză București – Giurgiu este un proiect despre care am discutat cu ministrul Grindeanu, și a avut toată deschiderea. Acesta va fi un proiect nou, un SF promovat de noi. Aici îmi doresc să-l scoatem cât mai repede, dar în același timp și cât mai bine. Vreau să intervenim cu un element de noutate, să implementăm pentru prima dată într-un studiu de fezabilitate, ca o cerință a beneficiarului, soluțiile inovative de tip BIM (Building Information Modeling).
Este un soft bazat pe modelare 3D, care oferă instrumentele și informațiile pentru planificare, proiectare, urmărire, gestionare în timpul execuției a tot ceea ce înseamnă construcție în sine. Nu l-am mai utilizat noi ca și beneficar, n-am mai cerut proiecte făcute în BIM până acum, însă ele au mai făcute la Sibiu – Pitești, secțiunea 4, de către cei de la Porr din câte știu și la podul peste Tisa”, a declarat Gabriel Budescu, într-un interviu pentru Gândul.ro.
Acesta a subliniat că este prima dată când un beneficiar vine cu o astfel de cerință. „De aceea, vreau să elaborăm un caiet de sarcini, niște cerințe. Acestea urmează apoi a fi puse în dezbatere publică. Vom invita proiectanții să discutăm, să vedem în ce măsură pot răspunde cererii noastre. Va trebui și noi, în același timp, să ne specializăm oamenii, personalul intern. Vom invita toate părțile interesate, ONG-uri, cine va dori să participe alături de noi, cred că va fi o experiență interesantă”, a adăugat Gabriel Budescu.
Studiul de fezabilitate va evalua și scenariul finanțării prin parteneriat public privat (PPP). Totodată, studiul de fezabilitate al drumului de mare viteză București – Giurgiu va indica soluțiile de conexiune cu Autostrada București Sud (A0) și cu noul pod peste Dunăre Giurgiu-Ruse, obiectiv pe care Comisia Europeană îl va finanța prin CEF (etapa studiului de fezabilitate).