„În contextul actual există constatate fapte săvârşite cu intenţie, de sustragere, de distrugere, degradare a mobilierului urban, de creare de obstacole în buna desfăşurare a circulaţiei rutiere şi pietonale”, se arată într-un document al municipalităţii.
Reprezentanţii Primăriei apreciază că „distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a mobilierului urban prezintă un grad de pericol social, iar, pe cale de consecinţă, impune includerea acestora într-un program multinanual de pază şi securitate”.
Programul Pază şi Protecţie a obiectivelor aflate în proprietatea Municipiului Bucureşti şi în administrarea Administraţiei Străzilor urmăreşte diminuarea până la eliminare a pierderilor patrimoniale, aflate pe lista de inventar a instituţiei.
Pe lângă conservarea patrimoniului Administraţiei Străzilor, programul mai urmăreşte prezervarea semnalisticii rutiere şi a mobilierului urban, precum şi prevenirea şi descurajarea actelor de vandalism (inscripţionarea cu grafitti, afişajul în zonele interzise).
„Implementarea acestui program va reduce la un nivel minim starea de infracţionalitate asupra bunurilor Administraţiei Străzilor, reducând în acest mod costurile cu înlocuirea şi repararea acestora, reuşind astfel să fie menţinută o stare de continuă siguranţă a traficului rutier şi pietonal”, se mai arată în documentul municipalităţii.