Municipalitatea a intrat în cursa pentru a deveni neutră climatic pentru a reduce poluarea aerului – Nicușor Dan

Municipalitatea s-a înscris în competiţia lansată în cadrului proiectului M100, pentru a deveni neutru climatic, în vederea implementării de proiecte de reducere a poluării aerului, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
AGERPRES - mie, 18 sept. 2024, 14:19
Municipalitatea a intrat în cursa pentru a deveni neutră climatic pentru a reduce poluarea aerului - Nicușor Dan

]Dacă vorbim de poluarea aerului, o parte importantă vine din trafic. Ca să reduci traficul, soluţia cea mai eficientă este sa dezvolţi transportul în comun şi aceşti 50 de kilometri linie de tramvai pe care abia aşteptăm să vină bani să începem lucrările şi 250 de tramvaie, de asemenea, înseamnă o sporire a vitezei şi a confortului pe tramvai şi atunci asta o să aducă o sporire a numărului de oameni care îl folosesc”, a spus Nicuşor Dan, în Parcul Cişmigiu.

Potrivit edilului general al Capitalei, localităţile care vor câştiga competiţia lansată în cadrului proiectului M100 vor avea prioritate la fondurile europene de mediu.

„Sunt de fapt două chestiuni. Mai întâi am făcut împreună cu BERD un proiect care s-a derulat aproape un an şi acum este pe cale de a se finaliza, care s-a numit „Oraşe verzi” şi rezultatul căruia e un fel de strategie despre cum să atenuăm impactul de mediu în Bucureşti şi acum, cu acest rezultat, M100 înseamnă o competiţie între oraşele din UE, vor fi selectate de comisie 100 (…) este o aplicaţie care a fost depusă, selecţia în (…) cele 100 de oraşe înseamnă o prioritate la fonduri europene pentru mediu”, a spus Nicuşor Dan.

În opinia sa, Capitala ar trebui să câştige cursa pentru a deveni neutru climatic, pentru că are o problemă de mediu. „În primul rând că Bucureştiul are în mod evident o problemă de mediu, faptul că există, în sfârşit, o colaborare între Primăria Capitalei şi primăriile de sectoare ajută, de asemenea, pentru că este unul din criteriile acestei competiţii”, a declarat Nicuşor Dan.

În altă ordine de idei, întrebat de jurnalişti ce s-a discutat, marţi, la şedinţa edililor din Capitală cu premierul Marcel Ciolacu, el a declarat că traficul este generat de „dezvoltare urbană haotică”.

„Am convenit să nu dăm declaraţii, ceea ce nu o să fac, pentru că au fost multe puncte de vedere divergente. A fost o discuţie foarte bărbătească, asumată de toată lumea care a fost acolo. Eu pot un singur lucru să vă spun, ca să nu încalc ceea ce am promis. Am fost şocat să constat că sunt oameni în poziţii importante care nu înţeleg că traficul e generat de dezvoltare urbană haotică, adică sunt oameni care în continuare cred că traficul din Bucureşti vine din faptul că nu a acoperit Termoenergetica o groapă”, a menţionat Nicuşor Dan.

Un număr de 16 oraşe din România s-au înscris în competiţia lansată în cadrului proiectului M100, pentru a deveni neutru climatic, iar zece dintre acestea vor fi selectate de un juriu internaţional.

Oraşele înscrise în competiţie, ce reprezintă şapte dintre regiunile de dezvoltare ale României, sunt: Alba Iulia, Bistriţa, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Timişoara, Târgovişte şi Târgu Mureş.

Te-ar mai putea interesa și
Sănătatea, Transporturile şi Educaţia primesc fonduri suplimentare la rectificarea bugetară – surse
Sănătatea, Transporturile şi Educaţia primesc fonduri suplimentare la rectificarea bugetară – surse
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va primi fonduri importante la rectificarea bugetară din acest an, respectiv 11,32 miliarde de lei, iar Ministerul Sănătăţii va avea în plus......
INSCOP: 69% dintre români s-ar prezenta la vot la prezidenţiale. Geoană şi Ciolacu – pe primele locuri în opţiuni
INSCOP: 69% dintre români s-ar prezenta la vot la prezidenţiale. Geoană şi Ciolacu – pe primele locuri în opţiuni
În primul tur al alegerilor prezidenţiale s-ar prezenta la vot 69% dintre români, pe primele locuri aflându-se în opţiunile ...
Primul tren Alstom pentru Metroul de Drumul Taberei, expus sâmbătă pentru public
Primul tren Alstom pentru Metroul de Drumul Taberei, expus sâmbătă pentru public
Metrorex va prezenta sâmbătă, 21 septembrie, noul tren Alstom Metropolis, dedicat circulației pe Magistrala 5 de metrou.
Tren metropolitan București: Primele curse demonstrative pe relația Gara de Nord – Gara Obor, de Săptămâna Europeană a Mobilității
Tren metropolitan București: Primele curse demonstrative pe relația Gara de Nord – Gara Obor, de Săptămâna Europeană ...
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București — Ilfov (TPBI) anunță plimbări cu tramvaie ...