Bucureştiul concentrează aproape un sfert din PIB-ul României, cu o rată a şomajului de numai 1% – Stocklosa, CCIB
„Ne aflăm în Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie al Municipiului Bucureşti, o clădire-simbol a Capitalei noastre. Acesta a fost construit acum 112 ani, iar la deschiderea palatului a participat familia regală împreună cu Regele Carol I. Camera de Comerţ are rolul, prin lege, să fie în dialogul dintre mediul de afaceri şi administraţie, atât locală, cât şi administraţia centrală. Rata şomajului este de numai 1% în Bucureşti. Ne dorim încă foarte mulţi angajaţi să aducem în Capitală. Capitala concentrează 24,7% din PIB-ul României, deci aproape un sfert din PIB-ul României este realizat în Municipiul Bucureşti. De asemenea, 30% din suprafaţa de vânzare şi desfacere cu amănuntul a României se află în Bucureşti. Exporturile României se fac în raport de 20%, iar importurile în raport de 32%, deci foarte mult, ceea ce ne bucură. Şi pentru asta normal că trebuie să avem grijă de cetăţenii noştri, atât noi, ca şi organizaţie neguvernamentală, cât şi reprezentanţii, aşa cum spuneam, primăriilor şi a organizaţiilor centrale”, a spus Stocklosa.
În viziunea şefului CCIB, din punct de vedere turistic, Capitala României poate deveni un loc atractiv pentru întâlniri de business, precum şi un loc de „City Break”.
„Ca şi date publicate de BNR, regiunea Bucureşti-Ilfov a atras 62,7 miliarde de euro, după 1990, reprezentând 62,5% din totalul investiţiilor din România, datorită avantajelor competitive certe poziţie la intersecţia două coridoare de transport pan-european şi aproape de Dunăre, structura socială şi profesională a Bucureştiului este una cu un standard foarte ridicat. În ultima statistică pe care am primit-o se arăta că salariul mediu pe Bucureşti este undeva la 158% faţă de salariul naţional, însemnând că avem oameni foarte bine pregătiţi în Bucureşti. Noi ne dorim ca împreună cu partenerii noştri, astăzi, să găsim soluţii cât mai eficiente care să contribuie la îmbunătăţirea climatului de business şi al vieţii social-culturale a Capitalei (…) Vreau să menţionez şi turismul: Camera de Comerţ Bucureşti este membră a organizaţiei de promovare turistică independentă Bucharest Tourist Board, ca şi membru-fondator. Bucureştiul are o şansă nouă, dacă ne organizăm corect, să fie un loc de „City Break”, un loc de business, de întâlniri de business şi, bineînţeles, concerte, lucruri deosebite cu care putem să dezvoltăm Capitala din punct de vedere turistic, cât şi să aducem finanţare pentru primării”, a susţinut oficialul CCIB.
Acesta a adăugat că Bucureştiul are şansa să ajungă la nivelul unor capitale cu tradiţie în domeniul turismului, precum Viena sau Budapesta.
„Noi ne implicăm în dezvoltarea Capitalei prin faptul că suntem membru-fondator al Federaţiei Camerelor Dunărene. Avem relaţii cu toate camerele, începând de la Istanbul, care e puţin mai departe de Dunăre, dar câteva picături de Dunăre probabil că ajung şi pe acolo, până la camerele din Germania, Austria, Germania. Colegii noştri vor să ne ajute cu drag în aşa fel încât şi Bucureşti să ajungă la nivelul Budapestei, Vienei şi a marilor oraşe din Germania”, a menţionat Iuliu Stocklosa.
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează, marţi, cea de-a cincea ediţie a conferinţei „Focus Bucureşti – infrastructură şi dezvoltare urbană sustenabilă.
În cadrul evenimentului sunt prezenţi reprezentanţi ai comunităţii de afaceri a Capitalei, precum şi oficiali din administraţia centrală şi locală, cu scopul de a clarifica problemele apărute în relaţia autorităţi – mediu de afaceri şi pentru a identifica soluţii şi bune practici menite să transforme Bucureştiul într-o metropolă modernă a business-ului românesc.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai conferinţei.