În rândul celor 14 metropole din Europa de Est analizate de UBS, Bucureştiul se situează pe locul 11, fiind mai ieftin să locuieşti doar în Sankt Petersburg, Zagreb şi Kiev. Cele mai scumpe oraşe din Europa de Est sunt Ljubljana, locul 42 la nivel mondial, Tallinn, locul 44, şi Varşovia, locul 47 din cele 77 de oraşe analizate de UBS.
Acest studiu, publicat pentru prima dată în anul 1971, urmăreşte evoluţia costului vieţii în 77 de mari oraşe ale lumii, trecând în revistă un coş de produse şi servicii comparate cu salariul mediu pentru 15 profesii reprezentantive pentru populaţia activă. Pentru a uşura comparaţiile, preţurile sunt convertite în dolari.
Zurich şi Geneva rămân cele mai scumpe oraşe din lume, urmate de Oslo, Copenhaga şi New York. Capitala Franţei se clasează abia pe locul 12. Însă, ţinând cont de chirii, Parisul urcă până pe locul şapte, în faţa Londrei dar după Tokyo. Clasamentul se schimbă în funcţie de puterea de cumpărare, pe primul loc fiind Los Angeles, urmat de Zurich, Miami, Geneva şi Luxemburg iar Parisul se clasează pe locul 33.
Pentru cea de a 17-a ediţie a acestui raport, UBS a multiplicat studiile de caz examinând de exemplu cât costă o ceaşcă de cafea în cele 77 de oraşe. După acest indicator, Bucureştiul se situează pe locul 50, cu un preţ mediu al unei cafele de 2,24 dolari, devansând oraşe precum Toronto, Madrid, Istanbul, Roma sau Lisabona, unde o cafea costă 0,74 dolari. Cel mai mult pentru o cafea plătesc locuitorii din Doha, 6,40 dolari, urmaţi de cei din Copenhaga şi Dubai.