Bucureştiul ocupă locul patru în Europa după rata de creştere a stocului de birouri în 2013-2014
„Cea mai mare dezvoltare este aşteptată în Istanbul, cu 620.000 de metri pătraţi de noi spaţii de birouri, respectiv o creştere cu 28% a stocului existent. Kiev ocupă locul doi, cu 275.000 de metri pătraţi (creştere de circa 20%). În Europa Centrală şi de Est, Varşovia, Bucureşti şi Praga vor avea cele mai mari niveluri ale ofertei noi”, se arată într-un studiu al DTZ privind piaţa birourilor din Europa în trimestru al doilea.
Potrivit estimărilor DTZ, stocul de spaţii de birouri din Bucureşti ar urma să urce cu peste 15%, ceea ce ar însemna că până la finele anului viitor să fie finalizate proiecte totalizând circa 300.000 de metri pătraţi, având în vedere că stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti se situează la circa două milioane metri pătraţi.
Autorii studiului se aşteaptă ca în întreaga Europă, în 2013 şi 2014 să intre pe piaţă 12 milioane de metri pătraţi de spaţii noi de birouri.
„O parte a ofertei noi este ipotetică, iar începerea reală a construcţiei va depinde în principal de o creştere semnificativă a cererii şi de revenirea economică. În Europa, totalul proiectelor cu finalizare în 2013 şi 2014 reprezintă o creştere cu 4% a stocului”, apreciează autorii studiului.
Creşterea stocului de spaţii noi de birouri are efect asupra ratei de neocupare a proiectelor, având în vedere că cererea se menţine redusă, iar în primul semestru, în Bucureşti a fost închiriată o suprafaţă inferioară celei din perioada similară a anului trecut.
Astfel, rata de neocupare s-a redus marginal în Europa, media menţinându-se la 10,9% la finele trimestrului doi, de la 11% în primul trimestru.
„În ultimele 12 luni, cele mai mari declinuri ale ratelor de neocupare s-au înregistrat în Istanbul, Birmingham, Manchester, Hamburg şi Budapesta, în timp ce nivelul ridicat de proiecte care vor fi livrate pe piaţă în perioada următoare a împins în sus ratele de neocupare în Geneva, Varşovia, Bucureşti şi Milan”, afirmă sursa citată.
În Geneva rata de neocupare a crescut cu aproape 50%, în Varşovia cu circa 40%, ajungând la un nivel record de 10%, în timp ce în Bucureşti, avansul a fost de aproximativ 20%, depăşind 12% din stocul total.
Chiriile s-au menţinut, de asemenea, pe piaţa de birouri din Europa, cu locaţii precum Bucureşti, Kiev, Varşovia, Milan şi Madrid, unde chiriile au fost încă sub presiune şi cu altele, precum Moscova, Istanbul şi Frankfurt, care au avut un plus de 7-7,7%.
Studiul a vizat 30 de oraşe din Europa.