Bucureștiul, pe locul trei în topul preferințelor investitorilor în hoteluri

Andrada Ghira - joi, 11 mart. 2021, 12:56
Bucureștiul, pe locul trei în topul preferințelor investitorilor în hoteluri

Bucureștiul se află pe locul trei după Praga, Budapesta și Varșovia în topul principalelor orașe de interes pentru operatorii hotelieri, arată studiului Hospitality Operator Beat T4 2020 al Cushman&Wakefield Echinox. Operatorii sunt încrezători în ceea ce priveşte redresarea pieței și cred că revenirea pieței va avea loc între 2022-2023 în orașele mai mici, și între 2023-2024 în capitale. 

Bucureștiul a obținut un punctaj de 7,6 pe scara interesului investitorilor, pe locul trei după Praga Și Budapesta, ambele cu un punctaj de 8,3, și Varșovia, cu un punctaj de 8,1.

Volumul tranzacțiilor cu active hoteliere în România a atins în 2020 circa 9,5 milioane de euro, în scădere cu 87% față de volumul de aproape 75 de milioane de euro din 2019.

Această evoluţie a fost în linie cu tendința generală observată în CEE şi SEE. Cererea din partea investitorilor a fost întreruptă în 2020 și mulți proprietari au amânat procesele de vânzare planificate din cauza restricțiilor generate de COVID-19. Cu toate acestea, interesul investitorilor rămâne relativ puternic, spun consultanții.

În mod similar, din perspectiva operatorilor, Bucureștiul a fost una dintre cele mai atractive piețe din regiunile CEE si SEE, urmând îndeaproape pieţe mai dezvoltate precum Varşovia, Praga sau Budapesta, conform sondajului Operator Beat. Alte oraşe țintă din România menţionate de operatorii internaționali au fost: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța și Brașov, unde prezenţa brandurilor internaţionale este scăzută.

Grad maxim de ocupare 17%

Gradul de ocupare al hotelurilor a atins cel mai scăzut nivel, de 5,1%, în luna mai 2020, din cauza restricțiilor guvernamentale privind hotelurile și călătoriile. Odată cu relaxarea restricțiilor, gradul de ocupare a început să crească în perioada de vară. Nivelul maxim atins a fost de 17% în septembrie 2020. Rata medie zilnică (ADR) pentru piața din București a atins 68 euro în 2020.

În ciuda provocărilor din piața hotelieră, în București s-au deschis noi hoteluri precum: Moxy Old Town (iulie 2020) și Holiday Inn Bucharest Times (ianuarie 2021). În plus, proiectul aflat în curs de construcție, precum Autograph Collection din centrul vechi sau extinderea camerelor si renovarea complexului hotelier Radisson Blu, sunt programate spre inaugurare în 2021, respectiv 2023.

Recent, Vision Apartaments a anunțat achiziția hotelului Ramada Majestic din București, iar Apex Alliance se pregătește de deschiderea hotelului Marriott din cadrul Palatul Băncii Marmorosch  Blank.

Te-ar mai putea interesa și
Andronache: Proiecte ale PNL aflate în procedură la Parlament sunt preluate în programul de guvernare al PSD
Andronache: Proiecte ale PNL aflate în procedură la Parlament sunt preluate în programul de guvernare al PSD
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a declarat, luni, că proiecte de lege iniţiate de PNL şi aflate în procedură parlamentară sunt preluate de PSD în viitorul program de guvernare,......
Ministrul Digitalizării, despre „smart hospital”: Un concept integrat care va putea fi implementat de anul viitor
Ministrul Digitalizării, despre „smart hospital”: Un concept integrat care va putea fi implementat de anul viitor
Conceptul de spitale inteligente în România - "Smart hospital" - va putea fi implementat de anul viitor, când va începe ...
Delgaz Grid a început lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud. Investiţia depăşeşte 73 milioane de lei
Delgaz Grid a început lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud. Investiţia depăşeşte 73 milioane ...
Compania de distribuţie Delgaz Grid a demarat, marţi, lucrările de modernizare a staţiei de transformare Iaşi Sud, un ...
IVECO Daily: autoutilitara care combină fiabilitatea cu eficiența în mediul urban
IVECO Daily: autoutilitara care combină fiabilitatea cu eficiența în mediul urban
În contextul creșterii comerțului online și a nevoii de livrări rapide, vehiculele comerciale devin piloni esențiali ...