Bucureştiul retrocedat: pădurea Băneasa, Serele Popeşti Leordeni şi Brico Depot Orhideea pe lista solicitărilor
ECONOMICA.NET a realizat, pe baza datelor furnizate de către Primăria Generală a Muncipiului Bucureşti, un clasament al celor mai mari 5 suprafeţe de teren solicitate spre retrocedare, în fiecare sector al Bucureştiului. Cele mai mari terenuri sunt încadrate în Sectorul 1 al Capitalei şi vizează îndeosebi terenuri ce aparţin actualei Păduri Băneasa.
Sectorul 1- Se vrea Pădurea Băneasa
Potrivit datelor centralizate de PMG, la nivelul Sectorului 1 există solicitări de retrocedare pe Legea 10/2001 pentru o suprafaţă totală de 411 hectare, reprezentând 6% din suprafaţa totală a acestui sector. Din această suprafaţă, 215 hectare sunt solicitate în acelaşi dosar. Este vorba despre moșia Băneasa –Dămăroiaia, care se întinde pe mai multe loturi de teren pe care se află acum şosele şi lacuri precum strada Băneasa-Dămăroaia (nu există ca atare în Bucureşti), strada Intrarea Străuleşti nr 1, Şoseaua Străuleşti, strada Băiculeşti, o parcelă din lacul Griviţa şi Ştrandul Griviţa şi strada Băiculeşti nr 29.
Citeşte şi Bucureştiul retrocedat: bulevarde, lacuri şi păduri, pe harta pretenţiilor – Top 10
Potrivit informaţiilor din presă, moşia a aparţinut în perioada războiului de independenţă (1878) unui negustor, George San Marin, care a lăsat-o moştenire fiicei sale, Josefina Stoicescu şi nepotului său, Constantin Stoicescu, ministru al Justiţiei în perioada 1941-1942.
Ulterior, proprietatea a ajuns, prin moştenire, la Roza Stoicescu, soţia lui Constantin şi, prin donaţie, Facultăţii de Drept. În momentul de faţă, potrivit portalului PMB, cele 215 hectare sunt solicitate spre retrocedare de către Mihai Isăilă, Stoicescu Helene Yvonne Josephine, Popa Ecaterina şi Facultatea de Drept.
Urmează, din punct de vedere al suprafeţei solicitate, un teren de 20 de hectare situat în Bucureşti, în actuala pădure Băneasa, şi un teren de 120.820 de metri pătraţi și cale ferată în lungime de 4027 ml. situate în București, Calea Ferată Chitila – Str. Racordării – Bd. Laminorului pe Bd. Bucureștii Noi până la Fabrica Zarea SA. Acestea din urmă sunt solicitate de către Ciureş Nicolle Catherine Lidia, moştenitoarea familiei de avocaţi Basilescu, cunoscuţi în perioada interbelică.
Familia Sturdza (Elena, Eric, Gheorghe,Margareta şi Mihai) solicită, de asemenea, spre retrocedare un teren de 10 hectare din Pădurea Băneasa, iar Basarab Brâncoveanu Constantin Emanoil, urmaşul domnitorului Brâncoveanu, ar vrea să recupereze alte 10 hectare de teren din pădurea Băneasa.
HARTA RETROCEDARILOR la dimensiuni maxime AICI
Sectorul 2. Se retrocedează cămine studenţeşti şi Lacul Plumbuita
În Sectorul 2 există cea mai mare suprafaţă solicitată spre retrocedare, astfel că, din cei 32 de km pătraţi ai acestui sector, 5,2 km pătraţi (526 de hectare), reprezentând 16,5% din total, sunt vizaţi de dosare de retrocedare. Cel mai mare teren solicitat în Sectorul 2 aparţine unui cămin studenţesc al Universităţii Bucureşti. Este vorba despre Căminul Fundeni, situat pe Şoseaua Fundeni 252-254, având o capacitate de 204 locuri. Imobilul (compus din teren în suprafață de 40 ha și 7610 mp și construcții) este solicitat spre retrocedare de către două persoane fizice: Maria Negri şi Paulina Panait.
Totodată, Alexianu Şerban, fiul fostului guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu, a solicitat un teren în suprafață de 104.750 mp. situat în zona Nicolae Cânea, acesta fiind al doilea cel mai mare teren cerut în sectorul 2.
Costinescu Radu-Dumitru-Silvius-Basile, descendent al fostului ministru al Sănătăţii, liberalul Ioan Costinescu, a revendicat terenul fostei fabrici de cărămidă Bolintineanu. Terenul ce se întinde pe o suprafaţă de 9,6 hectare este situat pe actuala şosea Gherghiţei, Lacul Plumbuita şi calea ferată București-Constanța.
Tot în sectorul 2, o persoană fizică numită Paul Marinescu a revendicat terenul în suprafață de 75.000 mp. situat în Str. Principele Nicolae Tei nr. 1, în timp ce Ionel şi Aura Eugenia Comănesc au o cerere de revendicare a unui teren de 62.000 de mp situat în Str. Maior Coravu nr 29, Șos. Morarilor, B-dul Muncii, Șos. Colentina, Str. Armenească, Str. Reînvierii, Str. Ștefan Mihăileanu, Str. Socului.
Sectorul 3- moşia lui Grueff
Cum aproximativ jumătate din terenul situat acum pe raza sectorului 3 a aparţinut, în secolul trecut, moşierului bulgar Ivan Grueff, mare parte dintre cerereile de retrocedare ce vizează această zonă provin de la descendenţi ai acestei famili. De altfel, o parte dintre cereri au şi fost soluţionate în mandatul primarului Adriean Videanu, dar au rămas şi zone nerevendicate. Astfel, cea mai mare suprafaţă de teren revendicată în sectorul 3 se întinde pe 60.000 de metri pătraţi (6 hectare) şi se află în fosta comună Dudeşti-Cioplea, actuala stradă Ghețu Anghel nr. 8. Cea care îl revendică este Tomescu Sofia Maria. De asemenea, Mărgineanu Voica, Tănase Elena, Varban Florica şi Iordana şi Voicu Petra au solicitat un teren de 48.800 mp. situat în Str. Gospodăriei nr. 5, iar Stoica Marin un altul de 42.050 mp. situat pe Şoseaua Dudeşti-Pantelimon. Totodată, Ghidanc Gheorghe a solicitat spre retrocedare 35.000 mp din fosta moșie Grueff, mai precis actuală Cale Dudeşti.
Nu în ultimul rând, a patra cea mai mare retrocedare din Sectorul 3 vizează 35.000 de metri pătraţi, într-un perimetru delimitat de Șos. Gării Cățelu – Str. Vișeul de Sus- Lacul Pantelimon- intrarea Lacul Lala. Solicitantul este Borozan Ion.
În total, în Sectorul 3 există cereri de retrocedare pe Legea 10 pentru 253 de hectare, reprezentând 7,1% din totalul suprafeţei Sectorului.
Sectorul 4 – Se vor Serele Popeşti Leordeni ale lui Gigi Becali
În sectorul patru, unde există cereri de retrocedare pentru 7,9% din suprafaţă, cel mai mare teren revendicat, de aproximativ 84.500 de mp, este situat pe strada Vatra Dornei nr. 1 şi este cerut de Constantin Ileana şi Netta Ana. Al doilea teren ca mărime are 51.250 de mp şi este situat în Șos. Olteniței nr. 221-223 (actual nr. 253), și Șos. Vitan-Bârzești. Cei care îl revendică se numesc Tatoi Ana şi Ianchis Ghizela Georgeta. La adresa din Şoseaua Olteniţei se află acum o staţie Petrom.
Totodată, la PMG este înregistrat un dosar ce vizează peste 50.300 de mp în Șos. Giurgiului nr. 117. Cea mare solicită terenul este Sylvie Tcherbatchiantz de Muradi.
Nici Serele din Popeşti Leordeni nu au scăpata de cererei de retrocedare. În 2011, Radu Mariana a solicitat spre retrocedare 40.000 de mp din acestea. Tot în 2001, Florica Rizescu a făcut cerere să i se retrocedeze 39.100 de mp, teren aflat acum în zona SC Leoser SA, potrivit PMG.
Serele din Popeşti Leordeni sunt acum în proprietatea Leoser SA, deţinută de Vasile Geambazi (50%), nepotul lui Gigi Becali, Horia Culcescu (14,97%) şi Marin Culcescu. În 2007, 90 de hectare din aceste sere au fost achiziţionate de Gigi Becali, care declara atunci că de acest business se vor ocupa Geambazi şi Culcescu, finul latifundiarului.
Sector 5. Universitatea Bucureşti vrea centrul Bucureştiului
Cel mai mare teren revendicat în sectorul 5, unde există solicitări pentru 6,3% din suprafaţa totală, are aproximativ 26 de hectare şi se află între străzile General Angelescu-Calea Plevnei, prelungirea străzii Berzei, B-dul Elisabeta și splaiul Gării Centrale. Cea care îl solicită este Universitatea Bucureşti.
Descendanţi ai familiei Brătianu (Brătianu Ion) revendică, de asemenea, un imobil situat pe Str. Toporași nr. 31, sector 5, compus din teren în suprafață de 12,080 ha și construcții. De asemenea, ANEFS solicită spre retrocedare terenul pe care se afla fostul stadionul ANEFS. Este vorba despre peste 74.700 de metri pătraţi (7,4 hectare) de pe Str. Maior Ene nr. 12. Totodată, familia Manole revendică 50.000 de mp (5 hectare) de teren pe Intrarea Pășunii nr. 37, iar în Calea Rahovei, actual Str. Garoafei nr. 1 se revendică 39.920 mp (4 hectare) de către Yarouhi Allegra Diarbekirian.
Sector 6. Se vrea terenul de sub Brico Depot Orhideea
La nivelul sectorului 6, cererea ce vizează cea mai mare suprafaţă, de 52.670 mp (5,2 hectare), aparţine lui Gheorghe şi lui Constantin Munteanu, care vor un teren situat în Str. Mehadia colț cu Bd. Constructorilor. Tot ei solicită şi 44.604 mp. (4,4 hectare) în Calea Giulești nr. 1-3, adresă la care figurează acum Brico Depot Orhideea. Mai mult, a fost solicitat şi terenul în suprafață de 5 hectare situat în zona fostelor moșii Ciurel, Boja, Roșu și Giulești, actualmente Şoseaua Giuleşti. Cel care revendică zona este Ciocairlan Constantin.
De asemenea, pe lista retrocedărilor se mai află 4 hectare şi 50 de ari din fosta moşie Ciurel (actualmente lacul Ciurel) de către familia Stoian.
Menţionăm că informaţiile prezentate se referă la notificările nesoluționate formulate în temeiul Legii nr. 10/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
De asemenea, menţionăm că autorităţile care gestionează problema retrocedărilor nu au decis dacă aceste terenuri pot fi retrocedate în natură sau nu. Astfel, cel mai probabil, pentru cea mai mare parte a acestor terenuri foştii proprietari vor beneficia de măsuri compensatorii constând în bani sau imobile.