Bucureştiul riscă bezna, dar Transelectrica şi Elcen nu se înţeleg pe un teren din Grozăveşti, unde să fie pusă o nouă staţie de transformare
Iată un extras din planul actualizat de dezvoltare a reţelei naţionale de transport, făcut public de Transelectrica azi:
“În paralel cu proiectul de închidere a inelului de 400 kV al zonei Bucureşti, Transelectrica intenţionează realizarea unei staţii electrice de transport de injecţie în centrul de consum al Municipiului București.
Ultimele ediţii ale Planului de dezvoltare a RET pe 10 ani (emise în 2016 și 2018) prevăd la secțiunea proiecte care vor fi realizate în funcție de confirmarea parcurgerii etapelor de decizie necesare la nivelul părților interesate:
-stația Grozăvești 400 kV/100kV racordată prin LEC (linie electrică cu cablu-linie subterană-n.red.) 400kV s.c. Domnești-Grozăvești și LEC 400 kV s.c. București Sud-Grozăvești (288 mil. lei);
-stația Filaret 400 kV/110 kV racordată prin LEC 400 kV d.c. Filaret-Grozăvești și LEC 400 kV Filaret-București Sud (30 mil lei).
Având în vedere că demersurile pe care CNTEE Transelectrica le-a întreprins în anul 2016 pentru dobândirea drepturilor de folosință a unui teren situat în București, zona Grozăvești asupra căruia SC ELCEN Bucuresti SA deține dreptul de utilizare, nu s-au soluționat cu un răspuns favorabil, este necesară reluarea discuțiilor.
După finalizarea studiului care va stabili soluția optimă de dezvoltare a RET (reţeaua electrică de transport-n.red.) și după clarificarea posibilităților de obținere a terenurilor necesare pentru noile stații de transport 400/10kV Grozăvești și Voluntari (Otopeni sau Tunari-zona de nord-este a Bucureștiului), proiectele respective se vor include în Planul de Dezvoltare și se va trece la realizarea studiilor de fezabilitate”.
Siguranţa alimentării Bucureştiului, o problemă în viitor
Dată fiind creşterea consumului, şi pe fondul celei mai mari densităţi a consumatorilor de energie din ţară, Transelectrica a arătat de mai multă vreme că sunt necesare, pentru Capitală, atât închiderea inelului de 400 KV, cât şi realizarea unor noi staţii de transformare, în paralel cu întărirea reţelei de distribuţie, care cade în sarcina Enel, companie care derulează un program de modernizare a reţelei oraşului.
Transelectrica a scos la licitaţie şi un studiu. El este denumit “Studiu privind dezvoltarea reţelei electrice de alimentare a zonei metropolitane Bucureşti – perspectiva pe 10 ani” şi va fi livrat în prima parte a anului viitor.
Caietul de sarcini arată problemele alimentării cu energie electrică din zona Bucureştiului şi a judeţului Ilfov, care consumă circa 15% din energia electrică consumată la nivel naţional.
“Creșterea consumului de energie electrică din ultimii ani, respectiv dezvoltarea prognozată pentru următorii ani conduc la necesitatea dezvoltării infrastructurii rețelei electrice de transport aferentă Municipiului București”, se arată în caietul de sarcini, publicat în vară.
“Dacă în prezent alimentarea cu energie electrică se efectuează prin intermediul a trei stații electrice de transport aflate la periferie, se impune ca pe termen mediu și lung să se dezvolte rețeaua electrică prin realizarea cel puțin a unei stații electrice de transport de injecție în centrul de consum al Municipiului București, racordată la stațiile existente prin intermediul unor cabluri electrice. Luând în considerare și celelalte aspecte specifice ale zonei: concentrarea foarte mare a consumului, existența consumatorilor cu un grad ridicat de sensibilitate la întreruperi în alimentare, numărul ridicat de cabluri respectiv probleme legate de volumul energiei reactive etc., casările grupurilor generatoare din București şi dezvoltarea parcului de producţie din Dobrogea având drept consecinţă creşterea fluxurilor de putere care tranzitează staţiile care alimentează orașul Bucureşti, în această zonă este necesară realizarea unor proiecte de întărire/ dezvoltare a RET-RED (reţeaua electrică de transport-distribuţie: n.red), precum închiderea inelului de 400kV al Municipiului București”, scrie în caietul de sarcini.
Transelectrica arată că alimentarea cu energie electrică a zonei Capitalei a ajuns să implice unele riscuri, pe fondul creşterii consumului, a lipsei unei extinderi a infrastructurii de transport şi a scăderii producţiei de electricitate a centralelor electrice de termoficare din oraş. Iată considerentele pentru care este nevoie de noi investiţii, aşa cum apar în caietul de sarcini:
“-Consumul ridicat din zona București care a depășit 1.500 MW la vârful de sarcină în iarna 2017-2018, valoare care reprezintă cca. 77% din capacitatea de injecție din RET în RED din zonă (1950MW) și atingerea uzuală a capacității de injecție pe fiecare dintre cele trei zone din interiorul municipiului București funcționând debuclat;
-Producția din centralele din București debitată la barele de 110kV s-a redus foarte mult în ultimii ani în perioada aprilie-octombrie în absența termoficării;
-În zona Fundeni nu există altă sursă de alimentare decât injecția din RET prin această stație;
-Vechimea grupurilor generatoare din centralele instalate în zonă, care poate duce la indisponibilități în perioade critice”.
În prezent, alimentarea cu energie electrică se desfășoară prin intermediul a trei stații electrice de transport aflate la periferie: București-Sud, Domnești și Fundeni.