Bucureştiul, sub nămeţi. Provocarea lansată de Poliţie: fără maşini personale

În Capitală, se circulă în condiţii de iarnă, partea carosabilă fiind acoperită cu zăpadă. Brigada Rutieră a Capitalei recomandă oamenilor să utilizeze cât mai puţin maşinile personale.
Economica.net - vin, 23 mart. 2018, 07:30
Bucureştiul, sub nămeţi. Provocarea lansată de Poliţie: fără maşini personale

„În condiţiile avertizărilor meteorologice emise de ANM, de Cod Portocaliu, pentru perioada 23.03, orele 08:00 – 24.03, orele 15.00, recomandăm conducătorilor de vehicule să utilizeze cât mai puţin autovehiculele personale, să folosească mijloacele de transport public (metrou, autobuz, tramvai), iar dacă este strict necesar să se deplaseze pe raza Mun. Bucureşti cu autoturimul, să se intereseze din timp de starea carosabilului din zona respectivă, a locurilor de parcare existente, iar autoturismul să fie echipat corespunzător”, se arată într-un comunicat de presă al Brigăzii Rutiere a Capitalei, remis MEDIAFAX.

De asemenea, poliţiştii recomandă şoferilor să circule cu prudenţă, să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere, să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să nu bruscheze comenzile autoturismului, să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale şi oglinzilor retrovizoare, sistemul de climatizare să funcţioneze în parametri normali, să nu oprească sau să staţioneze în locuri nepermise, pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe trecerile pentru pietoni sau la colţurile intersecţiilor.

„Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, să traverseze carosabilul doar prin locurile special amenajate şi la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic că traversarea se face în condiţii de siguranţă iar conducătorii de vehicule le-au înţeles intenţia de a traversa”, potrivit sursei citate.

PMB: Arterele principale sunt curăţate în proporţie de 30%-40%

Traficul rutier în Capitală se desfăşoară vineri în condiţii de iarnă, arterele principale fiind curăţate în proporţie de 30%-40%, a informat Primăria Municipiului Bucureşti.

‘În condiţii de ninsoare abundentă şi viscol toate utilajele acţionează acum în baterie, prin pluguire, însoţite de echipaje ale Poliţiei Locale, pe arterele principale, pentru ca acestea să rămână practicabile şi să nu apară probleme deosebite în trafic. Pe parcursul nopţii operatorii au acţionat pentru împrăştierea de material antiderapant şi pluguire în zona rampelor, pantelor, podurilor, staţiilor RATB şi a arterelor din urgenţa I şi urgenţa II. Traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale de iarnă, fără a exista probleme deosebite, arterele principale fiind curăţate în proporţie de 30%-40%, iar pe cele secundare s-a acţionat pentru pluguire, acestea fiind practicabile’, a precizat PMB.

Conform municipalităţii, operatorii de salubritate au acţionat şi în majoritatea staţiilor şi refugiilor RATB, din toate cele şase sectoare, unde a fost degajată zăpada, astfel încât accesul pietonilor la mijloacele de transport să se desfăşoare în condiţii normale.

La ora 07,00, situaţia pe sectoare în ceea ce priveşte curăţarea arterelor principale era următoarea: Sectorul 1 – 20%; Sectorul 2 – 30%; Sectorul 3 – 30%; Sectorul 4 – 40%; Sectorul 5 – 30%; Sectorul 6 – 40%.

Operatorii au acţionat în cursul nopţii cu 400 de utilaje: Sectorul 1 – 89 de utilaje; Sectorul 2 – 49 de utilaje; Sectorul 3 – 62 de utilaje; Sectorul 4 – 95 de utilaje; Sectorul 5 – 37 de utilaje; Sectorul 6 – 61 de utilaje.

Reprezentanţii Poliţiei Locale au acţionat cu 18 echipaje/schimb şi au verificat modul în care operatorii de salubritate îşi desfăşoară activitatea şi respectă procedurile de intervenţie. Ei au sesizat aspecte depistate în teren privind străzi cu depuneri de polei, copaci căzuţi, panouri publicitare, schele de construcţii neancorate şi cabluri căzute. Totodată, au acţionat pentru fluidizarea circulaţiei în intersecţiile unde nu au funcţionat semafoarele.

Angajaţii RATB au acţionat cu soluţii anti-îngheţ pentru asigurarea accesului pe liniile de tramvai, la macazuri, precum şi la refugiile de tramvai. Pentru îndepărtarea zăpezii de pe refugii au fost angrenaţi 353 salariaţi.

RATB a acţionat cu 22 de utilaje de deszăpezire şi 44 de angajaţi, fiind pregătită să intervină pentru înlăturarea efectelor vremii nefavorabile cu 1.131 salariaţi, 207 vehicule şi utilaje, precum şi cu rezerve suficiente de sare, nisip şi soluţii anti-îngheţ, a mai informat PMB.

UPDATE 9:48 – Circulaţia pe linia 41 a fost oprită, după ce un tramvai s-a defectat la Piaţa Presei. Linia 47, blocată pe Calea 13 Septembrie

Circulaţia tramvaielor 41 a fost blocată, vineri dimineaţa, după ce un tramvai s-a defectat la Piaţa Presei şi a blocat pe ambele sensuri linia.

‘La capăt de linie Piaţa Presei un tramvai defect, cu salvare ruptă, blochează pe ambele sensuri linia 41’, se arată într-o postare a RATB, pe Twitter.

După ce tramvaiul defect a fost retras, circulaţia tramvaielor pe linia 41 a fost reluată.

‘Nu a fost necesară linie navetă’, a precizat RATB.

De asemenea, linia 47 este blocată şi nu se circulă pe Calea 13 Septembrie, între Drumul Sării şi Sebastian, pe sensul Şoseaua Progresului, după ce un autoturism a eşuat pe linia de tramvai tip CF.

‘Pe Calea 13 Septembrie, între Drumul Sării şi Sebastian, sens Şoseaua Progresului, autoturism eşuat pe linia de tramvai tip CF. Blocare linia 47. Au fost anunţate autorităţile’, a anunţat RATB.

UPDATE 11:56 –  Gabriela Firea: După ora 15.00, deszăpezirea se va realiza pe arterele secundare şi pe trotuare

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri, la sediul Poliţiei Locale, că după ora 15,00 urmează să fie realizată deszăpezirea la nivelul arterelor secundare şi pe trotuare.

‘Pe arterele principale se circulă deja bine, dar mai dificil, în condiţii de iarnă. Pentru intervenţia în urgenţa a doua, imediat după ora 15,00, când nu vom mai avea Cod portocaliu şi zăpada se va linişti, se va acţiona imediat pe trotuare şi pe străzi laterale’, a precizat edilul general, după comandamentul de iarnă.

Firea a menţionat că, vineri dimineaţă, RATB a funcţionat la parametri normali în condiţii de iarnă. Primarul general a adăugat că aproximativ 500 de persoane fără adăpost au fost instituţionalizate, dar că există în continuare 20 de cetăţeni care au refuzat să fie găzduiţi în centrele speciale. În aceste situaţii, asistenţii sociali le oferă îmbrăcăminte de iarnă şi alimente.

‘Am analizat tot ceea ce s-a întâmplat azi noapte, când Bucureştiul, ca şi alte zone ale ţării, s-a aflat sub avertizare de Cod portocaliu. Vârful a fost în intervalul 4,00-10,00, dar Codul portocaliu, aşa cum am fost informaţi, va continua până în jurul orei 15,00, când zăpada se va diminua şi va ninge mai uşor şi în Capitală. S-a intervenit toată noaptea, echipele noastre s-au aflat în toate cele şase sectoare ale Capitalei, intervenţia a fost însă destul de dificilă peste tot, deoarece a nins viscolit, iar ce se degaja la un anumit moment, se depozita şi trebuia o nouă intervenţie, de fiecare dată, în baterie şi toate utilajele operatorilor de salubritate acţionau având ca înaintemergător maşinile de la poliţiile locale’, a spus edilul general.

UPDATE 12:20 – ANM: După-amiază în Capitală va înceta ninsoarea, iar vântul nu va mai avea intensificări puternice

Ninsoarea va înceta în Bucureşti după orele amiezii, iar vântul se va diminua şi nu va mai avea intensificări puternice, ajungând până la maximum 35 de kilometri pe oră, a declarat vineri meteorologul ANM Gabriela Băncilă, la Comandamentul convocat de primarul Capitalei Gabriela Firea, la sediul Poliţiei Locale.

„Va fi în continuare viscol în Bucureşti, iar vântul va avea o intensitate mai mare la periferie, de 55 de kilometri pe oră. Vizibilitatea, în special la periferie, este temporar diminuată. Ulterior, dupa-amiază, atât intensificările de vânt, cât şi ninsorile, se vor diminua. Spre seară va înceta ninsoarea, iar vântul va avea maximum 35 de kilometri pe oră. Stratul de zăpadă este mai gros în centru acum, de 25 de centimetri, dar spre amiază, spre seară, vom vorbi despre grosimi cuprinse între 25-35 de centimetri”, a declarat meteorologul ANM Gabriela Băncilă.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care a actualizat avertizarea cod portocaliu de viscol, ninsori abundente şi vizibilitate scăzută, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei şi în sudul Moldovei va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 50 – 60 de kilometri la oră şi temporar 65 – 70 kilometri la oră, viscolind şi local troienind zăpada şi diminuând vizibilitatea.

Avertizarea cod portocaliu care vizează Capitala şi zece judeţe este în vigoare până la 15.00. Tot până la ora 15.00, 15 judeţe se află sub avertizare cod galben.

De la ora 15.00, intră în vigoare o altă avertizare cod galben pentru ninsori, intensificări ale vântului, zăpadă spulberată şi vreme deosebit de rece. Avertizarea va fi în vigoare până la ora 20.00 şi vizează 13 judeţe.

Potrivit meteorologilor, în jumătatea de est a Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei ninsorile vor continua, dar vor fi în diminuare ca intensitate. Vântul va mai avea intensificări, cu viteze la rafală în general de 45-55 de kilometri la oră, temporar de peste 60 de kilometri la oră în Bărăgan, viscolind şi spulberând zăpada şi diminuând vizibilitatea. În sudul şi în estul Dobrogei precipitaţiile vor fi mixte.

Meteorologii spun că vremea va fi în continuare deosebit de rece, iar intensificările vântului vor accentua senzaţia de frig. În cursul nopţii de vineri spre sâmbăta, în estul şi în sud-estul ţării vor mai fi intensificări ale vântului, cu 35-45 de kilometri la oră, spulberând zăpada depusă.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...