Bucureștiul va avea 100 de troleibuze Solaris. Vor fi livrate în 22 de luni de la semnarea contractului – Nicușor Dan

Comisia de evaluare a finalizat analiza ofertei depuse de firma poloneză Solaris pentru achiziția a 100 de troleibuze cumpărate cu fonduri nerambursabile de la Agenția Fondului pentru Mediu, a anunțat luni primarul general Nicușor Dan. Potrivit lui, troleibuzele urmează să fie livrate în 22 de luni de la semnarea contractului.
Ion Dobreanu - lun, 19 dec. 2022, 13:20
Bucureștiul va avea 100 de troleibuze Solaris. Vor fi livrate în 22 de luni de la semnarea contractului - Nicușor Dan

„Raportul final va fi trimis către ANAP pentru validare, iar mai apoi va fi atribuit câștigătorului licitației. Termenul de livrare pentru cele 100 de troleibuze este de 22 de luni de la semnarea contractului”, a precizat Nicușor Dan.

Cele 100 de troleibuze noi, din gama de 12 m, vor avea podeaua complet coborâtă, spațiu destinat cărucioarelor pentru persoane cu dizabilități, vor fi dotate cu computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS, sistem de informare audio-video, aer condiționat și au o autonomie minimă de 20 de km.

Garanția funcționării va fi de 300.000 km de la data recepției sau 5 ani pentru troleibuz în ansamblu și pentru toate componentele acestuia, inclusiv întreținerea planificată, consumabilele și manopera efectuată în această perioadă.

„De asemenea, a fost finalizată și etapa de evaluare a ofertelor pentru achiziția a 100 de autobuze electrice. Ca urmare a verificării modalității de îndeplinire a cerințelor din caietul de sarcini si ulterior aplicării criteriului de atribuire, contractul a fost atribuit ofertantului KARSAN OTOMOTIV SANAYI VE TICARET A.S”, a mai spus Nicușor Dan.

Potrivit lui, contractul poate fi semnat după expirarea perioadei de 10 zile de depunere a contestațiilor, iar termenul de livrare este de 10 luni de la semnarea contractului.

Autobuzele vor avea o autonomie de 522.49 de kilometri între două încărcări succesive, tracțiune complet electrică, baterii cu acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, lungime de 12 metri, trei uși duble și aer condiționat.

Valoarea totală a contractului este de 293 milioane de lei fără TVA, iar finanțarea provine din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR).

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă......
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...