Bucureştiul va avea un Tribunal comercial, pentru litigiile din mediul de afaceri

Economica.net
11 09. 2013
judge_hammer_36774100

Măsura privind constituirea tribunalelor specializate este cuprinsă în proiectul de lege care modifică şi completează Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, document ce a fost aprobat miercuri de Executiv.

„Proiectul de lege oferă un temei legal, clar şi complet în vederea înfiinţării unor tribunale specializate, în special a unui Tribunal specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti, ceea ce va asigura atât specializarea judecătorilor, cât şi o mai mare celeritate a judecării cauzelor în domenii sensibile”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, Executivul dorind dezbaterea acestuia în regim de urgenţă.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara în luna mai, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că are un acord de principiu din partea premierului pentru înfiinţarea, din această toamnă, a unui tribunal comercial la Bucureşti, pentru cea mai mare parte a litigiilor din mediul de afaceri.

„Cred că în momentul de faţă justiţia are o datorie faţă de economie. Are o datorie să pună la punct un instrument care înseamnă termene scurte, care înseamnă practică unitară, care înseamnă tribunale specializate. De ce tribunale specializate? Pentru că identificând foarte clar un mecanism de soluţionare a unei contestaţii poţi să dai încredere mediului de afaceri”, a spus atunci Robert Cazanciuc, precizând că în aceste tribunale comerciale ar urma să lucreze „judecători specializaţi care să înţeleagă foarte bine ce este un mecanism de afaceri”.

Ministrul a precizat că Tribunalul Bucureşti soluţionează în prezent o treime din litigiile comerciale ale ţării şi că, la această instanţă, pe litigii comerciale sau de muncă se dau deja termene în 2014 şi chiar 2015.

Cazanciuc a mai spus că a a discutat şi cu conducerea Tribunalului Bucureşti, care ar urma să contribuie la înfiinţarea instanţei specializate cu „un necesar pentru partea administrativă – săli de judecată, infrastructură”.

Ministrul Justiţiei a adăugat că se ia în calcul şi delegarea unor judecători de la alte instanţe cu mai puţine dosare, pentru funcţionarea acestui tribunal.

Întrebat de câte tribunale comerciale ar fi nevoie, ministrul Cazanciuc a spus că astfel de instanţe vor apărea cu siguranţă şi în alte mari oraşe ale ţării cu dezvoltare economică, precum Cluj-Napoca, Timişoara sau Iaşi.