Budăi anunță că a dispus constuirea unei Comisii de Disciplină la Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială. Primele concluzii vor fi prezentate până luni

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat că a dispus constituirea Comisiei de Disciplină la nivelul Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială şi al Agenţiei Judeţene Ilfov, în urma situaţiei descoperite la centrele de bătrâni din Voluntari, iar primele concluzii vor fi prezentate cel târziu luni, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 07 iul. 2023, 18:39
Budăi anunță că a dispus constuirea unei Comisii de Disciplină la Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială. Primele concluzii vor fi prezentate până luni

„Încă de ieri am dispus constituirea Comisiei de Disciplină la nivel de Agenţie Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov şi vom avea probabil mâine, sau până la solicitarea premierului de duminică, luni cel târziu, câteva concluzii. Am luat act de solicitarea domnului prim-ministru privind demiterea conducerilor AJPIS Ilfov, ANPIS şi ANPD”, a declarat Marius Budăi, vineri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

De asemenea, ministrul a mai subliniat că joi, „după solicitarea publică” a premierului, a luat legătura cu ministrul de interne, Cătălin Predoiu, şi cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a convocat, la sediul Ministerul Muncii, un „domn colonel din cadru Ministerului Afacerilor Interne”, precum şi conducerile Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului şi Inspecţiei Muncii, astfel încât, printr-un Ordin de ministru, care a fost deja semnat şi trimis prefecturilor din judeţele ţării, să se formeze comisii mixte de control.

„Am dat dispoziţie deja lucrătorilor din cadrul AJPIS-urilor şi Inspecţiilor Teritoriale de Muncă să colaboreze în cadrul acestor comisii cu Protecţia Consumatorului, Direcţia de Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitară Veterinară. De precizat este că se vor verifica toate centrele, absolut, nu va fi niciunul evitat, că vorbim de copii, că vorbim de vârstnici sau de persoane cu dizabilităţi”, a precizat Budăi.

Ministrul Muncii a mai anunţat, referitor la situaţia centrelor de îngrijire şi asistenţă care fac obiectul anchetei DIICOT, că a fost făcută o analiză a condiţiilor de licenţiere a acestor centre, şi s-a declarat „şocat şi indignat de ceea ce am văzut la televizor şi de ceea ce tot apare zilnic în presă prin acele stenograme”.

„Este revoltător, este şocant şi eu sper ca într-un termen cât mai scurt organele de anchetă să acţioneze cu fermitate astfel încât cei vinovaţi să răspundă în faţa legii, iar noi ceilalţi, şi opinia publică, să aflăm adevărul. (…) În urma analizei pe care am făcut-o împreună cu colegii mei de la nivelul Ministerului Muncii, am constatat, în cazul Asociaţiei Sfântul Gabriel cel Viteaz că prima licenţă provizorie a fost eliberată în martie 2021, sub semnătura ministrului de atunci. A stat la baza a ceea ce s-a întâmplat ulterior, conform legii, şi anume elaborarea şi eliberarea unei alte licenţe, care s-a reînnoit pentru o perioadă de 5 ani, în noiembrie 2022, sub semnătura secretarului de stat”, a explicat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a semnalat că anual Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială trebuie să facă controale la aceste centre pentru a verifica respectarea standardelor minime şi a condiţiilor, pentru ca aceste centre să aibă licenţă în continuare.

„Ceea ce m-a contrariat pe mine foarte mult, repet, ca vechi lucrător în aceste centre şi ca vechi lucrător în asistenţă socială, este ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, ceea ce este în discrepanţă majoră cu ceea ce se prezintă public. Când o să ne uităm la fotografii (din dosarele de acreditare n.r) o să să vedeţi că parcă sunt nişte condiţii dintr-un hotel de lux, în totală, dar în totală discrepanţă cu ceea ce practic public s-a prezentat până acum. Sunt foarte multe fotografii de la dosarul de licenţiere şi cu paturi şi cu condiţiile de locuit… Lipsesc de aici, din unele dosare, lipsesc fotografiile cu oameni. Unele sunt de la licenţierea iniţială şi e normal să fie aşa, însă discrepanţa fiind uriaşă, trebuie să vedem cum a fost posibil aşa ceva”, a spus Marius Budăi.

El a menţionat că toate probele, începând cu februarie 2023, au fost puse la dispoziţia procurorilor DIICOT, dar şi a lucrătorilor din cadrul Ministerului de de Interne.

„Eu, ca ministru, nu am dreptul legal de a mă amesteca nici într-un fel în ceea ce lucrează un inspector social, fie că vorbim, în această cauză, de un inspector social sau vorbim, în cazul unor controale de muncă, de inspectorul de muncă, fie că vorbim de relaţii de muncă sau securitate şi sănătate în muncă. Sper ca procurorii, în termenul cel mai scurt, să prezinte, să lămurească, să clarifice aceste neconcordanţe”, a mai afirmat ministrul.

În altă ordine de idei, acesta a spus că va solicita o informare şi de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov, care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Ilfov, cu privire la verificările făcute lunar atunci când aprobau la plată facturile emise de către aceste asociaţii.

„Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov era în contract cu aceste centre de îngrijire şi asistenţă, iar lunar ordonanţau la plată şi verificau, de asemenea, întocmirea şi tot ceea ce înseamnă respectarea condiţiilor minime. Cred că este obligatoriu ca la nivel de DGASPC Ilfov, Consiliul Judeţean Ilfov să solicite un control, să se demareze aceste controale astfel încât să aflăm ce s-a întâmplat acolo”, a punctat Marius Budăi.

Aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pe numele a patru persoane implicate în reţeaua exploatării persoanelor cu dizabilităţi în trei azile din localitatea Voluntari.

Procurorii DIICOT solicitaseră mandate de arestare pentru 24 de inculpaţi, însă tribunalul a fost de acord doar în cazul a patru dintre ei, restul fiind plasaţi în arest la domiciliu (11) şi control judiciar (6), iar trei vor fi cercetaţi în stare de libertate.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, în debutul şedinţei de Guvern, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Agenţiei judeţene Ilfov în cazul bătrânilor torturaţi în azile.

Te-ar mai putea interesa și
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul......
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...