Update: Budapesta a anulat o rundă planificată de discuții cu ministrul german de Externe Annalena Baerbock

Update: Ungaria a anulat o întâlnire a şefului diplomaţiei de la Budapesta cu omologul său german, programată pentru luni la Budapesta, din motive tehnice, nu politice, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe ungar, informează Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - S, 06 iul. 2024, 12:23
Update: Budapesta a anulat o rundă planificată de discuții cu ministrul german de Externe Annalena Baerbock

„Din cauza unei schimbări neprevăzute în calendarul ministrului, Ministerul de Externe a solicitat ca vizita să aibă loc la o dată ulterioară, sperăm în viitorul apropiat”, a transmis ministerul ungar. „Motivul este pur tehnic şi nu politic”, a adăugat sursa citată.

Știrea inițială

Ungaria a anulat o rundă planificată de discuţii între şeful diplomaţiei de la Budapesta, Péter Szijjártó, şi ministrul de Externe german, Annalena Baerbock, a anunţat vineri seară MAE de la Berlin, informează agenția germană de presă dpa, relatează Agerpres.

Pe agenda lui Baerbock era prevăzută o deplasare la Budapesta pentru luni. Vizita va fi reprogramată pentru o dată ulterioară, a adăugat MAE german, care a spus că regretă decizia.

Ministerul de Externe german a transmis că „o discuţie personală serioasă şi onestă” între cei doi miniştri ar fi fost „foarte importantă”, în lumina vizitei surpriză făcută vineri la Moscova de premierul ungar Viktor Orban.

Orban a fost primit vineri la Kremlin de preşedintele rus Vladimir Putin, cu care a avut discuţii de două ore şi jumătate, pe fondul criticilor puternice la adresa acestei deplasări formulate de înalţi oficiali ai Uniunii Europene şi de liderii statelor europene.

Întâlnirea de la Moscova a fost prima a unui lider UE cu Putin la Moscova din aprilie 2022, când se împlineau două luni de când Moscova lansase o invazie pe scară largă asupra Ucrainei.

Inițiativa lui Orban i-a înfuriat pe unii lideri ai Uniunii Europene care au avertizat împotriva încercărilor de calmare a Moscovei şi au insistat că Orban nu a vorbit în numele UE.

Mai mulţi oficiali ai UE au insistat asupra faptului că premierul ungar nu a avut un mandat oficial din partea UE pentru a negocia cu Rusia şi că vizita lui Orban la Moscova nu are nimic de-a face cu preluarea de către Ungaria, la începutul lunii iulie, a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

Pe de altă parte, grupul parlamentar al formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a salutat vizita controversată a premierului ungar Viktor Orban la Moscova, numind-o o „iniţiativă de pace”, potrivit dpa.

„Ungaria deschide calea şi vorbeşte cu ambele părţi implicate direct în conflict încă din prima zi în care a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Aceasta a fost o cerere fundamentală a grupului parlamentar AfD încă de la începutul războiului”, a declarat Matthias Moosdorf, purtător de cuvânt pe probleme de politică externă al fracţiunii din Bundestag.

Orban este singurul lider european care are în continuare canale deschise de dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin, a adăgat el.

„Grupul parlamentar AfD salută faptul că această posibilitate a unei încetări timpurii a focului în scopul negocierilor de pace este acum prioritizată la cel mai înalt nivel european. Făcând acest lucru, Orban demască UE şi personalul său drept belicoşi care nu acţionează în interesul european”, a mai afirmat Moosdorf.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...