Budapesta susține că Bruxellesul n-ar putea să pună piedici economiei ungare nici dacă ar vrea
„UE încearcă să transforme o problemă ideologică într-una politică, Sper să se găsească o soluţie rezonabilă”, a declarat Varga. Acesta a adăugat: „Suntem constructivi şi vrem să cooperăm, dar trebuie să subliniez că atitudinea ruşinoasă a Bruxelles-ului nu are niciun impact asupra situaţiei economiei Ungariei”.
Ministrul ungar de Finanţe estimează că anul acesta avansul economiei ţării ar putea depăşi 6% „chiar dacă nu va fi primit niciun cent” de la UE până la finalul anului. Conform previziunilor, PIB-ul Ungariei ar putea înregistra anul viitor un avans de 5,3% „şi economia ar putea recupera în 18 luni pierderile suferite în urma pandemiei de COVID-19”, susţine Varga. Acesta se aşteaptă ca rata inflaţiei să se situeze la 4,2% în 2021 şi la 3,6% în 2022.
Varga a anunţat că Executivul de la Budapesta vrea să majoreze din nou pensiile în noiembrie, a doua creştere din 2021, pe fondul presiunilor inflaţioniste. Un bonus de pensie de 50 de miliarde de forinţi va fi plătit vârstnicilor înainte de finalul anului, în timp ce se va restitui impozitul pe venit plătit în 2021 pentru un milion de familii.
În privinţa impozitului minim pe profitul companiilor valabil la nivel global, Varga a declarat că „Ungaria refuză să sprijine orice majorări de taxe, în special cele care ar avea un impact negativ asupra competitivităţii, nu doar a ţării, ci şi a companiilor străine prezente aici”.
Impozitul pe profitul companiilor de 9% practicat în Ungaria este unul din cele mai mici din Uniunea Europeană şi graţie acestuia Budapesta a reuşit să atragă o serie de mari investiţii în sectorul construcţiilor de automobile, care au stimulat creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Oficialii G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) sprijină introducerea unui impozit minim global de 15% pe profitul companiilor, un acord care ar putea servi drept bază pentru un acord valabil la nivel mondial.
„Putem promova doar interesele Ungariei, chiar dacă trebuie să sfidăm o propunere a preşedintelui SUA”, a apreciat ministrul ungar de Finanţe.
Comisia Europeană nu a finalizat evaluarea planului de redresare al Ungariei (PNRR), a anunţat Executivul comunitar luni – ultima zi pentru aprobarea planului. Un purtător de cuvânt a precizat că pentru evaluare sunt necesare mai multe luni, iar Comisia Europeană va propune extinderea termenului limită.
Sursa foto: flickr.