Budapesta, tot mai aproape de a primi din partea Bruxelles-ului acceptul pentru validarea PNRR

Ungaria a ajuns la un acord cu Comisia Europeană asupra realizării unor reforme pentru întărirea independenţei justiţiei, o exigenţă crucială a Bruxellesului pentru deblocarea planului de relansare, a declarat joi o sursă europeană, relatează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 10 nov. 2022, 21:58
Budapesta, tot mai aproape de a primi din partea Bruxelles-ului acceptul pentru validarea PNRR

Ungaria lui Viktor Orban este singura ţară din UE al cărei plan de relansare post-COVID, care presupune subvenţii de 5,8 miliarde de euro, nu a obţinut încă acordul Bruxellesului.

Or, dacă planul nu va fi validat până la finalul anului, 70% din fonduri s-ar pierde.

Potrivit acestei surse europene, Budapesta „a acceptat” în cele din urmă condiţiile puse de Comisie privind reformele pentru întărirea independenţei sistemului judiciar. Ele vor trebui adoptate până în martie 2023, pentru că altfel banii nu ar fi transferaţi, a precizat sursa.

Ungaria a adoptat de asemenea în ultimele luni măsuri anticorupţie, o altă cerinţă a Bruxellesului pentru deblocarea fondurilor.

Reformele convenite prevăd ca numirile în posturile cheie ale sistemului judiciar să treacă prin Consiliul Naţional Judiciar, o instanţă al cărei rol este astfel întărit.

O altă măsură, potrivit surse citate, este că Guvernul ungar nu va mai avea posibilitatea să conteste decizii ale justiţiei la Curtea Constituţională, „aleasă politic”, iar Curtea Supremă nu va mai putea să îi împiedice pe judecătorii ungari să consulte Curtea de Justiţie a UE.

O reuniune a Comisiei Europene la 22 noiembrie ar urma să fie dedicată examinării planului de relansare al Ungariei, conform unei alte surse de la Bruxelles.

De altfel, îngrijorările Bruxellesului privind corupţia din Ungaria au determinat Comisia să lanseze o procedură inedită împotriva Budapestei, ameninţând să suspende transferul a 7,5 miliarde de euro reprezentând fonduri europene pentru această ţară.

Comisia trebuie să evalueze în această lună dacă măsurile adoptate de Ungaria în materie de luptă anticorupţie sunt suficiente pentru a scăpa de sancţiuni, iar decizia finală va reveni Consiliului, adică statelor membre, în decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...