Budapesta va ignora criticile primite din partea UE cu privire la vizita lui Orban la Moscova
„Suntem o ţară suverană, aşa că nu cred că ar trebui să acordăm atenţie criticilor de acest gen”, a declarat el presei la Kremlin după întâlnirea dintre şeful Guvernului ungar şi preşedintele rus.
Orban a sosit în capitala rusă vineri dimineaţa într-o vizită oficială surpriză, la trei zile după ce s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut să ia în considerare negocierea unei încetări a focului cu Rusia pentru a „accelera” negocierile de pace.
Cu puţin timp înainte de sosirea premierului ungar la Moscova, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că Orban „nu reprezintă UE în niciun fel” în această vizită controversată.
Deşi Ungaria este în prezent statul membru al UE care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului până la 31 decembrie, „aceasta nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii”, a subliniat şeful diplomaţiei europene într-un comunicat.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat, de asemenea, că Ungaria „nu are un mandat pentru a se angaja într-un dialog cu Rusia” în numele UE.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat la rândul său că Viktor Orban nu reprezintă Alianţa în dialogul său cu Putin, deşi a recunoscut că Budapesta l-a informat în prealabil despre această vizită.
De asemenea, Kievul s-a distanţat, declarând că premierul ungar nu a convenit sau coordonat cu autorităţile ucrainene şi a respins „orice acord privind Ucraina fără Ucraina”.
După discuţiile cu Putin, Orban intenţionează să plece în Azerbaidjan pentru a participa la un summit informal al Organizaţiei Statelor Turcice (OTS).
În conferinţa de presă comună cu Vladimir Putin, Viktor Orban, care şi-a calificat vizita drept o „misiune de pace”, a afirmat că întâlnirea de vineri cu şeful statului rus a fost a 14-a la număr din 2009, subliniind că vizita de vineri a fost „mai specială decât cele anterioare”, remarcă MTI.
El a spus că Ungaria „devine încet-încet singura ţară din Europa” care poate vorbi cu ambele părţi beligerante.
Premierul a afirmat că doreşte să discute chestiuni importante cu preşedintele rus şi să evalueze poziţia acestuia cu privire la probleme importante pentru Europa.
Peter Szijjarto, ministrul de externe, şi omologul său rus Serghei Lavrov, au participat, de asemenea, la reuniunea de la Kremlin.