„Organizaţia americană Claims Conference (…) nu a putut să prezinte date corecte despre modul în care au fost utilizate fondurile primite de la Guvernul ungar”, a anunţat Guvernul într-un comunicat disponibil joi pe site-ul său de internet.
„Guvernul ungar a solicitat de mai multe ori organizaţiei Claims Conference să îi prezinte situaţia conturilor sale, dar cum aceasta nu şi-a îndeplinit datoria”, el „a iniţiat o cerere de rambursare a subvenţiilor în cauză, cu dobândă”, se mai arată în comunicat.
În decembrie 2007, Guvernul socialist al premierului Ferenc Gyurcsany a semnat un acord cu Fundaţia publică Moştenirea evreiască în Ungaria (Mazsök) pentru a plăti o despăgubire de 21 de milioane de dolari în cinci ani tuturor supravieţuitorilor ungari a Holocaustului.
Mazsök a fost însărcinată cu plata despăgubirilor pentru evreii de origine maghiară care locuiesc încă în Ungaria şi i-a încredinţat organizaţiei Claims Conference, cu acordul Guvernului din aceea perioadă, indemnizarea supravieţuitorilor maghiari care locuiesc în străinătate.
Potrivit Budapestei, Mazsök a primit 12,6 milioane de dolari în primii trei ani, „dintre care două treimi au fost transferaţi pentru Claims Conference”.
Dar conturile furnizate de către organizaţie „nu permit nici identificarea persoanelor care au primit despăgubirile, nici baza legală a acestor transferuri”, apreciază Guvernul.
Guvernul asigură că a efectuat cea de-a patra plată de 4,2 milioane de euro către Mazsök în 2011 şi banii ar fi în continuare în mâinile organizaţiei maghiare. Guvernul nu a efectuat încă ultima plată, potrivit comunicatului.
Guvernul conservator al lui Viktor Orban a adăugat că vrea de acum înainte să încredinţeze organizaţiei Mazsök misiunea de despăgubire a supravieţuitorilor maghiari ai Holocaustului care locuiesc în străinătate.
În timpul celui de-al doilea Război Mondial, circa 600.000 de evrei de origine ungară au murit ca victime a Holocaustului.