„Avem două programe: primul program exploatarea sigură şi eficientă a resurselor energetice primare şi a sistemului de alimentare cu energie electrică şi gaze naturale şi promovarea gazului natural drept combustibil de tranziţii, cu 2,59 miliarde lei şi acesta cuprinde Investiţia 3 din PNRR. Este vorba de capacităţile de producţie pe gaz, alocare 302 milioane lei (…) Avem Investiţia 4 din PNRR, un apel pe care am fost nevoiţi să-l reluăm ca urmare a observaţiilor Comisiei Europene – lanţ industrial de producţie, reciclare a bateriilor, celulelor şi panourilor fotovoltaice şi noi capacităţi de stocare a energiei electrice, cu aproape 11 milioane lei credite bugetare (…) Obiectivul strategic 2 de carbonizare a Sistemului Electroenergetic Naţional, unde avem de asemenea două programe de investiţii. Primul vizează eliminarea etapizată a cărbunelui din mixul energetic, cu 396 de milioane lei, care cuprinde un grant pentru Complexul Energetic Oltenia pentru finanţarea achiziţiei de certificate, conform Planului de restructurare a companiei. Al doilea program se referă la promovarea producţiei de energie electrică din surse regenerabile. Aici este cea mai generoasă alocare, de 2,7 miliarde lei, care cuprinde Investiţia 1 din PNRR, apelul pe care îl finalizăm până la sfârşitul acestei luni. Avem 744 de aplicaţii primite în plin proces de co-evaluare-contractare, 84 de contracte semnate până la 1 ianuarie. Le vom avea pe toate semnate şi pentru anul viitor, pentru că ele vor fi puse în funcţiune. Puterea instalată a proiectelor finanţate va depăşi 2.000 de megawaţi solar şi eolian „, a menţionat, la audierile din comisiile de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, scrie Agerpres.
Conform proiectului de buget pe anul 2024, Ministerul Energiei are prevăzute, anul viitor, credite de angajament de 16,461 miliarde de lei şi credite bugetare în valoare de 8,017 miliarde de lei.
Guvernul a aprobat, pe 15 decembrie, proiectele de lege privind bugetul pentru 2024. Anul viitor, bugetul României va fi axat pe investiţii în valoare de circa 7% din PIB, precum şi pe o creştere economică de 3,4%. Deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB.