Astfel, Ministerul Finanţelor, în calitate de reprezentant al statului, ca unic acţionar, este mandatat să majoreze capitalul social al CEC Bank prin emiterea de noi acţiuni cu o valoare nominală egală cu valoarea nominală a acţiunilor existente, scrie Agerpres.
„Ministerul Finanţelor subscrie cu suma de 1.000 milioane lei la majorarea capitalului social al CEC Bank SA, sumă aprobată cu această destinaţie în bugetul de stat pe anul 2025”, se spune în proiect.
Totodată, se mandatează Ministerul Finanţelor, în calitate de reprezentant al statului, ca acţionar majoritar, să majoreze capitalul social al Exim Banca Românească tot prin emiterea de noi acţiuni cu o valoare nominală egală cu valoarea nominală a acţiunilor existente. În acest scop, MF subscrie cu suma de 1,25 miliarde de lei la majorarea capitalului social al băncii, sumă aprobată de asemenea în bugetul de stat pe 2025, cu această destinaţie.
„Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) se acordă după Notificarea acestora de către Ministerul Finanţelor la Comisia Europeană şi obţinerea Deciziei de autorizare a majorării de capital social, în conformitate cu legislaţia europeană în domeniul ajutorului de stat”, se menţionează în proiect.
Ministerul Finanţelor a publicat joi noapte proiectul de buget pentru acest an, construit pe o creştere economică de 2,5%, ceea ce duce valoarea Produsului Intern Brut la 1.912 miliarde de lei preţuri curente.
Inflaţia medie anuală pe care a fost calculat bugetul este de 4,4%.
Deficitul bugetar este estimat la 7,04% din PIB.
Veniturile bugetului consolidat sunt estimate 667,523 miliarde de lei, reprezentând 34,9% din PIB, iar cheltuielile la 802,170 miliarde de lei, respectiv 41,9% din PIB.