Acesta a întrunit 17 voturi „pentru”, 23 de abţineri şi un vot „împotrivă”, scrie Agerpres.
Anterior, au fost respinse două amendamente susţinute de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, precum şi un amendament susţinut de grupul PNL şi altul aparţinând grupului PSD.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat că în conturile PMB există în prezent 22 de milioane de lei, care ar putea creşte în perioada următoare la 30 – 35 de milioane, ca urmare a încasării unor datorii şi redevenţe. Cu aceşti bani vor putea fi plătite salarii, dar nu şi taxele aferente la stat.
„După ce o să facem asta, nu o să mai avem chiar nimic în cont. Adică, dacă o să ne ceară spitalele sau străzile sau ALPAB sau factura de curent pentru iluminat stradal, nu o să mai avem bani de nimic”, a explicat el.
În condiţiile în care liberalii cer să fie suplimentate cu un miliard de lei sumele alocate pentru transportul public şi termie, Nicuşor Dan a reiterat că pentru aceste capitole s-au prevăzut în total 2 miliarde de lei, dar suma va creşte până la finele anului la 3 miliarde.
Totodată, cele 2 miliarde de lei ar urma să fie majorate cu 256 de milioane de lei, în contextul în care, joi, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale (CAIL) din cadrul Ministerului Finanţelor a validat un împrumut de 265 de milioane de lei pentru refinanţarea unui credit al PMB. Nicuşor Dan a adăugat că, în cursul ultimei săptămâni, s-a întâlnit cu reprezentanţii unor instituţii cu bugete mari, precum Administraţia Străzilor, Administraţia Spitalelor, ALPAB sau Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, iar aceştia i-au transmis că o eventuală diminuare a bugetelor „le-ar perturba activitatea”.
La rândul său, grupul USR a transmis că nu este de acord cu o reducere „substanţială” a cheltuielilor pentru administraţii.
„Noi o să avem în cursul acestui an 1,8 miliarde de lei mai mult decât puteam să trecem în momentul în care s-a făcut bugetul, în proiectul de buget. În câteva zile, o să avem 265 de milioane de lei, în urma aprobării de către CAIL. Ar fi păcat să blocăm nişte sume, nişte subvenţii pe care o să le plătim în octombrie, noiembrie, decembrie, în loc să dăm drumul la investiţii şi reparaţii. Acest mod de lucru a funcţionat în 2023, în 2022, în 2021. A fost confirmat de prefect şi de Curtea de Conturi, care ne-au verificat, a fost confirmat de Fitch, care ne-a dat ratingul”, a transmis edilul general.
Viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu a acuzat USR că a făcut bugetul „după uşile închise” şi refuză amendamentele liberalilor.
„USR a făcut, după uşile închise, un buget unde şi-au umflat ei – unde au oameni – sute, sute de milioane. Când li s-a pus un amendament în faţă încât să echilibrăm bugetul, ca să avem bani pentru transport public şi termoficare, nu vor să taie de la puşculiţă”, a susţinut Bujduveanu.
Liderul grupului PNL din CGMB, Andrei Badiu, a declarat că este responsabilitatea primarului să contureze o majoritate care să susţină bugetul şi a subliniat că proiectul trebuie să includă datoriile certe ale municipalităţii. El a acuzat, la rândul său, „suprabugetarea unor domenii care sunt în coordonarea” reprezentanţilor USR. Totodată, a sugerat diminuarea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii.
„Vă aduc aminte că s-a dublat cheltuiala pentru mentenanţa Arenei Naţionale, în condiţiile în care de această mentenanţă se ocupa o companie municipală. Acest serviciu a fost scos în procedură de achiziţie şi, ce să vezi, ne costă dublu acum. Şi ştiţi mai bine decât noi, poate, care sunt zonele de unde se poate tăia. Veniţi cu o contrapropunere. Veniţi şi spuneţi ‘Am găsit 700, 800 de milioane’. Sigur că trebuie tăiat un pic şi de pe la ALPAB şi de la tobogane de un milion de euro şi de la lucrări care, vezi Doamne, se vor realiza în spitale – lucrări care nu se vor realiza niciodată. Avem acolo o execuţie dezastruoasă, de 12 – 15%”, a afirmat el.
Consilierul municipal PSD Valeriu Şuhan a pledat pentru suplimentarea sumelor destinate unor investiţii precum continuarea proiectului de la Podul Ciurel, sugerând în schimb diminuarea bugetului Proedus. El a catalogat drept „neserios” demersul primarului general de a-i invita pe social-democraţi la discuţii cu o zi înaintea întrevederii.
„Mi se pare că e un demers de un formalism evident. În mod cert, grupul consilierul generali PSD înţelege urgenţa elaborării şi aprobării bugetului, pentru că, până la urmă, cei care sunt văduviţi în drepturile lor sunt salariaţii Primăriei şi celelalte proiecte, evident. Ceea ce faceţi acum, domnule Nicuşor Dan, este să transferaţi responsabilitatea către Consiliul General”, a declarat el.
Liderul grupului USR, Valentin Necula, a subliniat că blocarea proiectului de buget al Capitalei afectează nu doar investiţiile, ci şi salariile şi funcţionarea totală a Primăriei.
Potrivit consilierului USR Nicorel Nicorescu, amendamentele PNL şi PSD „rup aproape toate investiţiile sau reparaţiile importante” pentru Bucureşti în anul 2024.
„A scoate un miliard, azi, de la reparaţii sau investiţii pentru spitale, drumuri, teatre, parcuri, transport public, tratamente contra ţânţarilor este o iresponsabilitate din punctul nostru de vedere. Modul de lucru de anul trecut sau de acum doi ani, prin care acestea au fost prevăzute spre jumătatea anului, nu este ilegal şi acest lucru este dovedit de controalele avute în instituţia aceasta. Ruşine pentru această atitudine! Bucureştenii, cu siguranţă vor înţelege”, a spus el.
Consilierul municipal PMP Răzvan Sebe a atras atenţia că PNL şi PSD deţin majoritatea în CGMB şi ar putea să aprobe împreună amendamente la buget, astfel încât să proiectul să fie adoptat.
„Ipocrizia asta care e tot mai des prezentată mi se pare praf în ochi. Ori dorim să deblocăm Bucureştiul, ori domnii de la PSD şi PNL trebuie să îşi asume blocajul, pentru că blocajul este generat de dânşii. Domniile lor au intrat deja în campanie electorală şi blochează bugetul din motive politicianiste şi de campanie, nicidecum din motive raţionale şi etice”, a susţinut el.