Bugetele de peste un miliard de lei a 18 companii municipale, pe ordinea de zi a CGMB

Economica.net
30 05. 2019
firea_gabriela_8490586_02026500

Dintre cele 18 companii, cele mai importante bugete urmează să le aibă: Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje (343,6 milioane lei), Compania Municipală Consolidări (214,7 milioane lei) şi Compania Managementul Traficului (100,9 milioane lei). Anul trecut, cele 18 companii au avut bugete în valoare totală de 316.547.000 lei.

* Un alt punct de pe ordinea de zi vizează acordarea de vouchere pentru elevi în vederea montării de aparate ortodontice mobile. Bugetul multianual al proiectului „SMILE – Mobile” ar urma să aibă o valoare de 2.287.720 de lei.

„Se aprobă acordarea unui sprijin financiar sub formă de vouchere, în valoare de 1.100 de RON elevilor cu vârste între 7 şi 16 ani, cu domiciliul în Municipiul Bucureşti sau viză de reşedinţă obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii de aplicare în proiect pentru montarea de aparate ortodontice mobile”, se arată în proiectul de hotărâre.

* Consilierii municipali vor mai dezbate în şedinţa de joi studiul de oportunitate privind înfiinţarea unui serviciu municipal dotat cu microbuze/autobuze şcolare care să faciliteze transportul elevilor din ciclul primar şi secundar pentru şcoala nr. 195 (Hamburg). Transportul se va face prin validarea cardurilor de transport emise pentru elevi, aceştia putând fi însoţiţi de părinţi şi profesori, sub îndrumarea/supravegherea unui controlor din partea ADTPBI. Sunt propuse patru trasee, cu lungimi cuprinse între 7-8 kilometri şi cu o durată estimată de 26-30 de minute. Numărul potenţialilor utilizatori este estimat la 600. Costul total al transportului lunar este evaluat la 72.938 lei, fiind propusă utilizarea unui număr de 11 autobuze, fiecare dintre acestea urmând să efectueze mai multe curse.

* Conform unei alte propuneri, Municipiul Bucureşti ar putea încheia un acord de cooperare cu SC Hub Work SRL, în vederea implementării unui proiect-pilot de transport alternativ de tipul „Electric Scooter Sharing”. Proiectul se bazează pe un dispozitiv discret montat pe trotineta electrică, având o serie de funcţii controlabile printr-o aplicaţie de smartphone. Interacţiunea utilizatorului cu acest serviciu se va realiza prin intermediul telefonului mobil sau al unui dispozitiv similar şi al aplicaţiei mobile FLOW. Serviciul permite: identificarea unei trotinete electrice disponibile, deblocarea şi utilizarea acesteia, plata prin intermediul aplicaţiei mobile, GPS tracking-ul sau senzorii de mişcare. Toate costurile legate de implementarea proiectului pilot vor fi suportate de către SC Hub Work SRL.

* CGMB va decide în ce priveşte cumpărarea unei proprietăţi pe strada Batiştei, în baza exercitării dreptului de preempţiune al Municipiului Bucureşti la vânzarea imobilelor monumente istorice. Preţul maximal de achiziţie este prevăzut la 950.000 de euro. După încheierea formalităţilor de vânzare-cumpărare imobilul va intra în domeniul public al Municipiului Bucureşti, cu destinaţia de spaţiu cultural şi în administrarea Centrului Cultural EXPO ARTE, serviciu public al Municipiului Bucureşti.

* Un alt proiect prevede consolidarea a trei imobile încadrate în clasa I de risc seismic situate pe străzile Blănari, Baltagului şi Şelari, valoarea investiţiilor fiind de aproximativ 25 de milioane de lei. Durata de execuţie este estimată la 14 luni.

* Consilierii municipali urmează să ia o decizie şi în ce priveşte tarifele pentru cei care vizitează Arcul de Triumf. Astfel, vizita va fi gratuită pentru copiii de până la şase ani, pentru elevii olimpici, pentru reprezentanţii mass-media, pentru veteranii de război, pentru cetăţenii de onoare ai Capitalei şi pentru oficialii de rang înalt în vizită de stat. Pentru adulţi, prezenţi la punctul de acces fără rezervare prealabilă, tariful va fi de 10 lei în zilele lucrătoare şi 15 lei în zilele nelucrătoare. Pentru pensionari şi copiii peste 6 ani, tariful va fi de 4 lei (în zilele lucrătoare) şi 5 lei (în zilele nelucrătoare). În cazul evenimentelor private (nunţi, concursuri, premieri), tariful suplimentar va fi de 300 de lei/oră.

* Consilierii municipali vor dezbate şi conferirea titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti profesorului Gheorghe Colceag