Bugetul ANL pe 2017: 60 de milioane de euro pentru construcţia de locuinţe

23 03. 2017
anl_85792900

ANL estimează pentru acest an venituri totale în valoare de peste 205 milioane lei (aprox. 45,7 milioane de euro). Cei mai mulţi bani reprezintă sume de la bugetul de stat, în valoare de 137,5 milioane de lei (30,5 milioane de euro). Aceşti bani urmează să fie folosiţi pentru construcţia de locuinţe pentru tineri, în regim de închiriere, pentru construcţia de locuinţe pentru comunicatea de rromi, dar şi pentru locuinţele de serviciu. 

50 de milioane de lei va încasa ANL din vânzarea a 861 de locuinţe, iar 11,8 milioane de lei provin din venituri realizate din activităţi şi servicii prestate pentru promovarea şi dezvoltarea la nivel sectorial şi naţional a unor programe de investiţii publice. Alte 6,5 milioane de lei reprezintă venituri din plasamente şi dobânzi la credite. 

Cheltuielile estimate pentru 2017 de ANL depăşesc suma de 290 de milioane de lei. Cheltuielile de personal au fost stabilite la 14 milioane de lei, cele cu bunuri şi servicii la 3,5 milioane de lei. 

Vânzări record de locuinţe ANL, în 2016. Foştii chiriaşi n-au vrut „Prima Casă”, ci avans 15% şi rate la primărie

Bani pentru construcţia de noi locuinţe 

Agenţia prevăzut pentru acest an investiţii de 270 de milioane de  lei (60 de milioane de euro) pentru construirea de locuinţe pentru tineri în regim de închiriere. Din total, aproape 132,5 milioane de lei (aprox. 30 de milioane de euro) reprezintă surse proprii, iar 122,5 milioane de lei vor fi alocaţi de la bugetul de stat, se mai arată în documentul citat.

Suma de 10 milioane de lei (2,2 milioane de euro a fost prevăzută pentru programul „Locuinţe sociale pentru comunitatea de rromi”, iar pentru construcţia de locuinţe de serviciu au fost alocate 5 milioane de lei (1,1 milioane de euro). 

Anul trecut, în bugetul estimat de ANL au fost prevăzute investiţii de 45,6 milioane de euro, din care 5 milioane de euro destinate construcţiei de locuinţe pentru rromi. 

Bugetul pe 2017 al ANL arată un excedent bugetar de 85 de milione de lei. 

6.500 de locuinţe de serviciu

Anul trecut, MDRAPFE a elaborat un proiect de act normativ prin care se ia în calcul construcţia de locuinţe de serviciu pentru angajaţii din sectorul public.

Cea mai mare nevoie de locuinţe de serviciu a venit din partea Ministerului Apărării Naţionale, care anual alocă fonduri de la bugetul de stat pentru a satisface nevoile de locuire ale angajaţilor şi care mai spune că aceste cheltuieli ar putea fi reduse prin realizarea de locuinţe de serviciu. MapN a plătit în 2015 30,5 milioane de euro drept chirie pentru peste 20.000 de cadre militare. La nivel naţional, MapN are nevoie de aproape 15.000 de locuinţe în 53 de localităţi.

ANL a înregistrat din 2015 solicitări pentru realizarea de locuințe de serviciu din partea următoarelor instituții publice: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Călărași, Consiliul Județean Olt, din partea Primăriilor localităților Zărnești, Costinești, Vălenii de Munte, dar și din partea Administrației Naționale Apele Române.

Prin proiect se propune finalizarea a 6.500 de locuinţe în primii cinci ani, la un cost unitar de circa 500 de euro/mp, inclusiv TVA, la un curs leu/euro de 4,5. Suprafaţa medie a unui apartamnt va fi de 81 de mp.