„Cu privire la bugetul asigurărilor sociale de stat, din nou, Cabinetul a fost de acord ca suma totală să crească cu 23,31%, ca atare avem un buget de 87,464 miliarde de lei. (..) În primul rând, cheltuielile cu personalul sunt dimensionate la 370 milioane de lei, înseamnă o creştere de 8,5% faţă de 2019. Cu privire la capitolul general ‘Asistenţă socială’ cheltuielile legate de pensii sunt şi ele dimensionate de aşa manieră încât fondurile să ajungă pentru creşterea pensiilor, pentru că veţi vedea în fila de buget o creştere cu 23,42%, adică un buget pe 2020 de 86,500 miliarde de lei, sunt prinse aici şi sumele necesare pentru ajutoarele de deces, pentru tot ce înseamnă accidente de muncă, pentru biletele de tratament, pentru pensionari şi toate celelalte cheltuieli necesare”, a declarat Alexandru, la finalul şedinţei de Guvern.
La capitolul „Bunuri şi servicii” din bugetul asigurărilor de stat, este prevăzută o creştere de „aproape 18%”. „Se referă la tot ce înseamnă cheltuieli pentru serviciile de transmitere a pensiilor către pensionari, respectiv alte cheltuieli administrative care să asigure livrarea pensiilor către pensionari, este şi aici o creştere de aproape 18%, adică 572,929 milioane lei”, a explicat Violeta Alexandru.
Potrivit ministrului, în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost prevăzute şi cheltuieli suplimentare pentru investiţii.
„Cheltuieli pentru infrastructura soft, pentru tot ce înseamnă platformele care astăzi ne creează o serie de probleme, pentru tot ce înseamnă calculul pensiilor, pentru tot ce înseamnă aspecte sociale sunt prevăzute creşteri care ne duc la un buget de 12,6 milioane de lei”, a completat ea.
Violeta Alexandru a afirmat că a găsit înţelegere şi deschidere din partea colegilor din Guvern pentru suplimentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
„Înţelegând să respectăm legea, în primul rând, şi, implicit, pe toţi cei care sunt astăzi în nevoie, pe pensionarii care au dreptul să-şi primească pensiile conform legii şi la timp, respectiv pe toate celelalte categorii care beneficiază de diferite tipuri de servicii de sprijin, şi această creştere se reflectă în bugetul asigurărilor sociale de stat. Sunt prinse acolo taxe pentru participarea României în structuri internaţionale care se dedică problematicii pieţei muncii şi problematicii legate de pensii şi, bineînţeles, sunt acoperite toate cheltuielile, aşa cum am spus, privind asistenţa socială”, a evidenţiat ministrul Muncii.