Bugetul Capitalei, adoptat de CGMB, prevede cheltuieli de 6,2 miliarde lei. Cele mai importante proiecte

Consiliul General al Capitalei a adoptat, joi, proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pe anul 2018, care prevede cheltuieli de 6,2 miliarde lei şi venituri totale de 5,7 miliarde, completate cu excedentul din anii precedenţi, în sumă de 560 milioane lei.
Economica.net - joi, 22 feb. 2018, 12:59
Bugetul Capitalei, adoptat de CGMB, prevede cheltuieli de 6,2 miliarde lei. Cele mai importante proiecte

Proiectul a fost aprobat cu 32 de voturi ‘pentru’ şi 17 ‘împotrivă’.

Conform raportului de specialitate, veniturile totale au fost prognozate la 5,7 miliarde lei, dintre care: venituri proprii în sumă de 4,4 miliarde lei (reprezentând 77,52%), subvenţii de la alte bugete (11,6%), sume primite de la Uniunea Europeană şi fond de coeziune (10,44%).

Totalul cheltuielilor ar urma să fie 6,2 miliarde lei, echilibrat prin venituri de 5,7 miliarde lei şi utilizarea excedentului din anii precedenţi în sumă de 560 milioane lei.

Pentru secţiunea de funcţionare sunt alocaţi peste 3,9 miliarde lei (63,56% din totalul cheltuielilor), iar pentru secţiunea de dezvoltare sunt prevăzuţi peste 2,2 miliarde lei (36,44%)

Cheltuielile de personal ar urma să fie de 377 milioane lei (reprezentând 6,02% din buget), iar subvenţiile pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif vor fi de 878 milioane lei (reprezentând 14,01%), dintre care 397 milioane lei pentru RADET şi 481 milioane lei pentru RATB, până la reorganizarea celor două entităţi.

Investiţiile RADET vor reprezenta 76 milioane lei, iar ale RATB vor fi de 201 milioane lei.

Infrastructură rutieră

Referitor la banii alocati in buget pentru modernizarea infrastructurii rutiere, Edilul Sef a explicat ca cele 231 de milioane de euro sunt destinate investitiilor in lucrari care vor genera diminiuarea aglomeratiei in trafic dar si dotarilor, investitiilor si subventiilor pentru transportul public in comun: „Vor fi continuate lucrări de infrastructură începute în anii anteriori, și vor fi demarate noi proiecte, dintre care vă dau doar câteva exemple:

– Finalizare Strapungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu
– Finalizare Penetratie Splaiul Independentei – Ciurel
– Supralargire Fabrica de Glucoza – S-a finalizat proiectul tehnic, urmeaza sa inceapa lucrarile.
– Penetratie Prelungirea Ghencea Domnesti, cu construirea liniei de tramvai si a unui nod intermodal in zona pasajului pe care il construieste Ministerul Transporturilor
– Pasaj rutier Soseaua Colentina – Doamna Ghica.
– Pasaj denivelat sos. Petricani-Sos Bucuresti Nord
– Pasaj denivelat peste intersectia Sos. Andronache – Bdul Eroilor
– Supralargire Soseaua Bucuresti – Magurele
– Pasaj pietonal subteran Arcul de Triumf
– Modernizare sistem rutier si linii de tramvai pe bulevardul Vasile Milea
– Reabilitare sistem rutier si linie de tramvai Bdul Dimitrie Pompei si str. Barbu Vacarescu”.

10 milioane de euro pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic

Primarul General, Gabriela Firea: „Dupa ce in 27 de ani PMB a consolidat doar 20 de cladiri, bugetul alocat in acest an pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic este de aproximativ aproximativ 10 milioane euro. Aceste fonduri vor fi fi utilizate pentru continuarea lucrarilor la cele 4 imobile aflate in executie, pentru lucrarile la alte 29 de imobile la care lucrarile vor incepe in perioada urmatoare, dar si pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de imobile si expertizarea a altor 24 de imobile.
Primaria Capitalei isi propune ca anul acesta sa demareze o serie de proiecte importante de construire a 7 ansambluri de locuinte sociale și pentru tineri, dupa cum urmeaza: trei in sectorul 5, doua in sectorul 4, 1 in sectorul 2, 1 in sectorul 3.
De asemenea, a fost prevăzută în buget suma de aproximativ 15 milioane de euro, destinată achiziționării de pe piața liberă a unui număr de 300 de unități locative (apartamente cu 1, 2 sau 3 camere) cu destinația de locuințe de serviciu pentru cadrele medicale care lucrează în unitățile medicale ale Municipalității”.

Reabilitarea sistemului de termoficare

Primarul General, Gabriela Firea: „Sistemul de termoficare este format din 890 km de conducte de termoficare alcatuind circuitul primar, din care doar 174 km au fost reabilitati in ultimii 15 ani.
Deoarece in ultima perioada, conform informatiilor transmise de operatorul serviciului public de alimentare cu energie termica, procentul de avarii inregistrat a crescut constant, s-a identificat un numar de 63.24 km conducte de retea primara care trebuie reabilitate in regim de urgenta.
Avand in vedere faptul ca investitiile finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare vor acoperi 200 km de conducte din reteaua primara, iar procedurile de accesare a fondurilor europene nerambursabile necesita un timp mai indelungat, aceasta portiune de conducte de retea primara, se va reabilita printr-un program finantat din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, lucrarileurmand a fi realizate de Compania Municipala Energetica Bucuresti”.

Regenerarea urbană a unor zone reprezentative ale orașului

Anul acesta, Primăria Capitalei va demara și un ambițios program de regenerare urbană a unor zone reprezentative ale orașului, după cum urmează:
– concurs international de solutii pentru regenerarea urbana a zonei Magheru
– concurs de soluții pentru pentru str. Berzei si reamenajarea Pietei
– Restaurare si punere in valoare Curtea Veche
– Proiect de regenerare urbană și punere în valoare pentru vechiul cartier evreiesc, care va întregi astfel centrul istoric al Bucureștiului.

Pentru proiectele FEN (fonduri externe nerambursabile) postaderare sunt prevăzute 24 milioane lei (Piaţa Sudului, Arcul de Triumf, circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei, soluţii antipraf în Bucureşti).

Pentru proiectele cu finanţare FEN 2014-2020 vor fi alocaţi 255 milioane lei (finalizarea staţiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare şi a canalului colector Dâmboviţa, etapa II).

Rambursările de credite vor reprezenta 643 milioane lei (10,26% din buget).

Primarul general, Gabriela Firea, care a luat cuvântul în debutul şedinţei, a arătat că peste 110 de milioane de euro (8% din total buget) sunt destinaţi investiţiilor în sănătate.

‘Anul acesta, propunem alocarea, pentru cele 19 spitale administrate de Primăria Capitalei, a sumei record de peste 111 milioane de euro’, a arătat edilul general. Comparativ cu bugetele anilor 2016 şi 2017 pentru spitale (43.960.000 euro şi, respectiv, 53.428.000 euro), bugetul anului 2018 este aproape dublu, reiese dintr-un comunicat transmis de Primăria Municipiului Bucureşti.

În buget au mai fost prevăzute sume pentru finalizarea sau demararea lucărilor de reabilitare, extindere sau modernizare a unor unităţi medicale, precum şi pentru dotarea spitalelor cu echipamente şi aparatură medicală (peste 40 milioane euro). De asemenea, circa 10 milioane de euro sunt destinaţi achiziţiei a 106 ambulanţe, care vor fi date în administrarea SABIF.

Gabriela Firea a mai anunţat că au fost alocaţi bani în buget pentru Centrul de Excelenţă în Oncologia Pediatrică, ce va fi amenajat în vechea clădire a Spitalului Gomoiu, disponibilizată prin relocarea activităţii spitalului în noul corp de clădire, după ce aceasta va fi consolidată şi modernizată.

Conform edilului general, se vor aloca, de asemenea, peste 230 milioane de euro (17% din buget) pentru lucrări care vor genera diminuarea aglomeraţiei în trafic, dar şi pentru dotări, investiţii şi subvenţii destinate transportului public în comun.

Firea a mai arătat că în 2018 va începe un amplu program de amenajare şi construire de parcări (Park and Ride Cora Pantelimon, cu o capacitate de 500 de locuri; parcare subterană Şoseaua Iancului, cu o capacitate de 200 de locuri; parcări publice subterane: Sala Palatului (Nord), Piaţa Constituţiei, Piaţa Alexandru Lahovari, Gara de Nord, Edgar Quinet, Piaţa Dorobanţi; şapte parcări supraterane rezidenţiale).

Primarul general a mai precizat că vor fi alocaţi 56 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea sistemului rutier, semaforizare inteligentă şi managementul traficului (20 intersecţii noi semaforizate şi 100 intersecţii integrate în sistemul de management al traficului, aplicaţie de Smart Parking, în valoare de cinci milioane de euro).

Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic sunt prevăzuţi 10 milioane de euro

‘Aceste fonduri vor fi utilizate pentru continuarea lucrărilor la cele patru imobile aflate în execuţie, pentru lucrările la alte 29 de imobile la care lucrările vor începe în perioada următoare, dar şi pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de imobile şi expertizarea altor 24 de imobile’, a spus Firea.

Totodată, Primăria Capitalei îşi propune ca anul acesta să demareze construirea a şapte ansambluri de locuinţe sociale şi pentru tineri, iar aproximativ 15 milioane de euro au fost destinaţi achiziţionării de pe piaţa liberă a unui număr de 300 de unităţi locative (apartamente cu 1, 2 sau 3 camere) cu destinaţia de locuinţe de serviciu pentru cadrele medicale care lucrează în unităţile medicale ale Municipalităţii.

Bugetul propus pentru asistenţă socială şi stimulente reprezintă aproape 113 milioane euro. Din această sumă, DGASMB a alocat anul acesta, pentru plata stimulentelor, aproape 84 de milioane de euro, iar Centrul de Tineret a alocat încă trei milioane de euro ca stimulente financiare pentru constituirea familiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...