În urma unei şedinţe care a durat mai mult de trei ore, proiectul de buget al Capitalei nu a primit suficiente voturi pentru a fi adoptat, înregistrându-se 17 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 14 abţineri.
„Din păcate, bugetul municipiului Bucureşti nu a fost adoptat, aceasta este situaţia”, a spus la finalul votului preşedintele de şedinţă, Sorin Purcărea.
Reprezentanţi din CGMB susţin că dacă problemna bugetului nu se rezolvă în timp util, Primăria Municipiului Bucureşti riscă să intre în incapacitate de plată.
Consilierii USR PLUS au anunţat că nu vor vota proiectul de buget, după ce, înaintea şedinţei consilierii generali ai USR PLUS au cerut primarului general să retragă proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei, apreciind că acesta nu a fost corect fundamentat şi nici nu a fost discutat. Viceprimarul Horia Tomescu s-a declarat suprins să vadă că bugetul este estimat la 7 miliarde de lei, când toate discuţiile anterioare s-au referit la 4,5 – 5 miliarde de lei. ”Noi vrem să avem un buget realist. Nu este momentul să fim populişti”, aprecia viceprimarul.
Liderul grupului PSD din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Aurelian Bădulescu, afirma înaintea votului că bugetul ar trebui aprobat în forma actuală, iar pentru restul solicitărilor trebuie să se aştepte prima rectificare.
„Haideţi să închidem un buget pe formula asta, avem capacitatea dată de lege să ne întâlnim la rectificare, până atunci facem un efort comun, pentru că până la urmă bucureştenii sunt cei pe care trebuie să-i sprijinim, mergem la domnul Cîţu, dacă o mai fi şi cât o mai fi pe acolo, şi sigur ne dă banii. Haideţi să convenim asupra unor chestiuni de bun simţ, nu să ţinem în tensiune un Bucureşti întreg”, preciza Bădulescu.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, s-a declarat, miercuri, „uluit” de solicitările USR PLUS cu privire la buget, afirmând că subiectul a fost discutat cu grupurile de consilieri generali şi „toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc”.
„Vă spun sincer, sunt uluit, adică noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele pe această propunere de buget încă de acum şase săptămâni şi acum venim şi spunem că e un alt buget. Realmente nu se poate aşa ceva”, a spus edilul la şedinţa CGMB.
El s-a arătat deschis în continuare la discuţii pe tema bugetului şi a subliniat necesitatea ca acesta să fie adoptat cât mai repede.
„În opina mea, toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc şi (…) au fost extrem de civilizate şi de constructive, s-au adus îmbunătăţiri. Spre exemplu, suplimentarea banilor pentru diverse investiţii, cum e Prelungirea Ghencea. Dacă se mai doreşte să discutăm despre buget, putem să discutăm, dar haideţi să ne grăbim să dăm bucureştenilor bugetul pe care îl aşteaptă ca să putem să începem investiţiile pe care le aşteaptă”, a arătat Nicuşor Dan.
Aştept de la USR PLUS propria variantă de buget; să nu arunce PMB în incapacitate de plată
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, se declară „total nemulţumit” că începerea investiţiilor şi plata datoriilor riscă să întârzie, având în vedere că, în şedinţa CGMB de miercuri, bugetul Bucureştiului pe anul 2021 nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.
„Azi, în şedinţa Consiliului General, bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru 2021 nu a obţinut numărul de voturi necesare. Sunt total nemulţumit că începerea investiţiilor şi plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înţeles pentru oricine”, a scris edilul Capitalei pe pagina sa de Facebook.
El menţionează că a propus un buget „care a fost dezbătut timp de şase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP şi USR PLUS” şi avea toate motivele să creadă „că lucrurile merg în direcţia bună”.
„Acum, însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susţină bugetul, el obţinând doar voturile PNL şi PMP în şedinţa de azi. Având în vedere această situaţie, aştept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiţii deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susţinem împreună şi dorinţele bucureştenilor şi, în acelaşi timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată. Fac un apel la înţelepciune şi echilibru şi am toată deschiderea să mă aşez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiţionalităţi care nu au legătură cu bugetul. Bucureştenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiţii nerezonabile”, subliniază primarul Capitalei.