Ion Rădoi a atras atenţia, într-o conferinţă de presă, asupra diminuării semnificative a bugetului alocat Metrorex în 2013, arătând că suma alocată nu va fi majorată, compania va avea de suferit.
Liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a precizat că bugetul alocat Metrorex în 2013 este 90 de milioane lei, de 8,5 ori mai mic decât cel de anul trecut, când suma alocată companiei a fost de 750 de milioane de lei.
Rădoi a precizat că dacă va fi păstrată suma propusă pentru Metrorex în 2013, nu ar putea continua lucrările începute pe tronsonul de metrou Drumul Taberei – Ghencea, existând riscul intrării în conservare a lucrărilor, riscul plăţii unor penalităţi, a neplăţii contractelor şi a unor costuri la o eventuală repunere în funcţiune la momentul la care ar fi fonduri.
Preşedintele USLM a spus că doar intrarea în conservare a lucrărilor de pe tronsonul Drumul – Taberei – Ghencea ar costa 30 de milioane de lei din cei 90 de milioane de lei alocaţi Metrorex în acest an.
„Astfel, cei ce au gândit bugetul de stat ar trebui să revină asupra sumei alocate şi să ne ofere posibilitatea să continuăm ce am început”, a declarat liderul sindical.
Pe de altă parte, Rădoi a spus că pe 31 martie expiră contractul colectiv de muncă şi că, în acest context, Metrorex nu poate suporta diminuarea altor drepturi. El a precizat că angajaţii au renunţat la al treisprezecelea salariu şi la primele oferite în cazul sărbătorilor legale, dar nu mai acceptă alte diminuări salariale, cu atât mai mult cu cât Guvernul anunţă în prezent o serie de măriri de taxe şi scumpiri.
Preşedintele USLM a mai spus că actualul director al Metrorex, Aurel Radu, nu se încadrează în mod legal în funcţia în care a fost instalat, pe motiv că acesta are statut de inginer stagiar, dar a preluat atribuţii de director general.
Rădoi a precizat că actualul director al Metrorex nu îndeplineşte condiţiile de specialitate pentru acest post întrucât trebuia să aibă 12 ani vechime în cadrul unităţii, arătând că „este vorba, până la urmă, şi de o chestiune de siguranţă în circulaţie”.
„S-a supărat că am dat informaţii presei din declaraţia lui de avere, dar acela este un document public”, a mai spus liderul sindical.
Ion Rădoi a atras atenţia că sindicaliştii Metrorex au sesizat, în repetate rânduri, atât primul ministru, cât şi oficialii ministerului de resort despre aceste probleme, dar până în prezent nu au primit niciun răspuns clar şi nici nu au fost convocaţi la discuţii.
Liderul USLM a mai spus că nici până în prezent nu se ştie cu certitudine dacă Metrorexul va trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Capitalei. Rădoi a spus că dacă se va ajunge la această situaţie, sindicatul trebuie chemat neapărat la discuţii pentru întocmirea acordului social în ceea ce-i priveşte pe salariaţii Metrorex.
Ion Rădoi a menţionat că, în opinia sa, Metrorex ar trebui să rămână în subordinea Ministerului Transporturilor, aşa cum regiile de metrou din ţările civilizate sunt coordonate de ministerul de resort, nicidecum de primărie.
Întrebat dacă există riscul declanşării unor greve la Metrorex, Rădoi a spus că nici măcar nu au început discuţiile privind contractul colectiv de muncă şi nici nu a fost stabilit cu claritate bugetul unităţii pe 2013, lăsând să se înţeleagă că la acest moment nu există riscul unor forme de protest. Liderul sindical a precizat că, dacă va fi nevoie, ar putea avea loc proteste, dar numai după îndeplinirea tuturor etapelor şi cerinţelor legale.
Preluarea de către Primăria Capitalei a companiei Metrorex a fost convenită în septembrie 2012, într-o discuţie la Guvern la care a participat şi primarul general Sorin Oprescu. Pemierul arăta atunci că discuţia avută cu primarul general privind preluarea metroului de către municipalitate a depăşit „zona de principiu” şi spunea că statul va asigura în continuare subvenţii şi derularea investiţiilor deja începute, precum tronsonul către Drumul Taberei.