Bugetul Ministerului Educaţiei, avizat de comisiile parlamentare cu 67 de amendamente

Bugetul Ministerului Educaţiei pentru 2014, de 22 de miliarde de lei pentru învăţământ şi 1,9 miliarde de lei pentru cercetare, a fost avizat favorabil, vineri, cu majoritate de voturi, de către comisiile parlamentare, care au adoptat şi 67 de amendamente.
Economica.net - vin, 22 nov. 2013, 13:30
Bugetul Ministerului Educaţiei, avizat de comisiile parlamentare cu 67 de amendamente

Dezbaterile privind bugetul Ministerului Educaţiei, reprezentând 3,7 la sută din PIB, au durat mai bine de două ore, proiectul fiind avizat de comisiile parlamentare reunite cu 22 de voturi „pentru”, patru împotrivă şi două abţineri.

De asemenea, au fost aprobate, cu 22 de voturi „pentru”, 67 de amendamente aduse proiectului privind bugetul Ministerului Educaţiei în 2014.

Ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că bugetul pentru 2014 prevede o creştere în valoare absolută de 10 la sută faţă de cel din acest an, reprezentând în opinia lui cel mai mare buget din ultimii 20 de ani.

Pricopie a precizat că este vorba de o alocare bugetară de 3,4 la sută din PIB pentru Educaţie, şi 0,3 la sută pentru Cercetare, în total fiind vorba de un buget la Ministerul Educaţiei de 3,7 la sută, adică apropiat de patru la sută.

Ministrul a mai spus că pentru prima dată în ultimii ani a fost aprobată suma de 600 de milioane de euro fonduri structurale pentru Educaţie, ceea ce sigur va permite o creştere în medie cu 10 la sută a veniturilor cadrelor didactice debutante, cu vechime de cel mult şase ani, dar şi a fondului pentru achiziţia de autovehicule de transport şcolar.

Remus Pricopie a adăugat că anul viitor, pentru prima dată, va putea fi posibilă decontarea navetei cadrelor didactice, după modelul decontării făcute pentru transportul elevilor.

„În 2014 se introduce în buget un capitol care priveşte naveta profesorilor, după modelul decontului pentru naveta elevilor, decontarea navetei cadrelor didactice fiind obligatorie pentru autorităţile locale”, a mai spus Pricopie.

Ministrul a ţinut să precizeze că, de fapt, din bugetul total al statului, Educaţia primeşte 13 la sută. Mai mult, în 2012 au fost atrase din fonduri structurale 80 de milioane de euro, iar în 2013 de 600 de milioane de euro.

Remus Pricopie a mai arătat că anul viitor, prin proiecţia bugetară, Cercetarea ar urma să primească 1.926.000.000 de lei, faţă de 1.724.000.000 de lei, bugetul din 2013.

La discuţiile privind bugetul alocat Ministerului Educaţiei în 2014, cei mai mulţi vorbitori, printre care şi reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ şi ai studenţilor, au susţinut că suma este insuficientă, în condiţiile în care şcoala românească are numeroase lipsuri. Aceştia au subliniat că 3,7 la sută din PIB pentru Educaţiei în 2014 este sub procentul prevăzut de Legea educaţiei, respectiv de 6% din PIB, susţinând că în acest fel prevederea legală nu a fost respectată.

Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ le-au cerut parlamentarilor să aprobe o majorare a bugetului Educaţiei cu cel puţin un miliard de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Cât costă terenurile agricole din România. NAI: Creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani
Cât costă terenurile agricole din România. NAI: Creșterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani
Deși au cunoscut un deceniu de creșteri cuprinse între 25 și 40% în funcție de zonă, prețurile unui hectar de teren agricol din România rămân, în cea mai mare parte, sub media europeană......
Din 11 noiembrie se plafonează dobânzile pentru credite de consum. Anunț făcut de cel mai mare jucător: Acești clienți vor beneficia de oferte automate
Din 11 noiembrie se plafonează dobânzile pentru credite de consum. Anunț făcut de cel mai mare jucător: Acești clienți ...
Din 11 noiembrie intră în vigoare legea 243/2024 a cărei principală prevedere presupune limitarea costurilor pentru împrumuturile ...
Anunț important pentru sute de mii de români cu credite. Provident, cel mai mare IFN, lansează un card de credit unic în România
Anunț important pentru sute de mii de români cu credite. Provident, cel mai mare IFN, lansează un card de credit unic ...
Provident România, cel mai mare IFN independent de la noi, cu 180.000 de clienți activi și peste 1,2 milioane de clienți ...
Platforma Autovit a intermediat tranzacții de vehicule în valoare de 2 mld. euro în primele nouă luni din 2024
Platforma Autovit a intermediat tranzacții de vehicule în valoare de 2 mld. euro în primele nouă luni din 2024
În primele nouă luni din 2024 au fost tranzacționate aproximativ 95.000 de mașini pe Autovit.ro, cu o valoare totală ...