Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” şi 7 abţineri, iar bugetul asigurărilor sociale de stat a întrunit 347 voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” şi 7 abţineri.
Proiectul bugetului de stat a fost dezbătut într-o singură zi, deputaţii lucrând marţi de dimineaţă până la miezul nopţii, iar parlamentarii PPDD s-au retras de la dezbateri, dar au participat la vot.
După vot, deputatul PDL Cezar Preda a precizat, de la tribună, că PDL a votat împotrivă pentru că este un buget „al evazioniştilor”, „al stângii nereformate” şi al USL, arătând că puterea ar putea intra în Cartea recordurilor cu un buget votat în 20 de ore.
„Domnule prim-ministru, singurul lucru pe care l-aţi reuşit cu acest buget în faţa Europei este că puteţi intra în Cartea recordurilor, aţi făcut un buget contra cronometru, în 20 de ore aţi aprobat un buget al unei ţări mari, responsabile şi care trebuie să fie o ţară cu responsabilitate în UE, şi nu o ţară miloagă care creşte taxele şi nu-şi încasează veniturile. Pentru acest motiv veţi plăti, domnule prim-ministru, indiferent câte minciuni veţi spune românilor în continuare”, a spus Preda.
El a mai spus că bugetul de stat pe anul viitor „nu este un buget al românilor, ci pentru USL şi pentru campania electorală a Uniunii de anul viitor”.
„Este un buget al asistaţilor social, un buget al unei stângi nereformate”, a adăugat Cezar Preda. El a mai spus că PDL a fost un partid matur şi responsabil, în timp ce alianţa USL este „formată din traseişti şi laşi”.
La rândul său, premierul Victor Ponta le-a spus parlamentarilor, după vot, că se vor întâlni încă o dată în acest an, pentru că „există un om în România care e mai separat decât ceilalţi 20 de milioane şi are dreptul de a opri promulgarea bugetului”.
„Vă urez un sfârşit de an fericit, dar din păcate cred că ne vom mai întâlni încă o dată, nu este voinţa mea, dar există un om în România care e mai separat decât ceilalţi 20 milioane şi are dreptul de a opri promulgarea bugetului”, a spus Ponta.
El a arătat că, prin adoptarea bugetelor, Parlamentul îşi îndeplineşte obligaţiile pe care şi le-a asumat în faţa alegătorilor.
Premierul a mai spus că bugetul a fost adoptat mai rapid pentru că este un buget care nu prevede tăieri.
„Vreau să vă rog – o să ne mai vedem încă o dată în această formulă – ca, împreună cu Guvernul, cu cei interesaţi de binele acestei ţări, să încercăm ca fiecare român, pensionar, agricultor, profesor, ca începând cu 1 ianuarie să beneficieze de munca fiecăruia”, le-a mai spus Ponta parlamentarilor.
El a mulţumit tuturor parlamentarilor pentru adoptarea bugetului, şi celor de la putere, dar şi „celor care, plecând din sală, în felul acesta au susţinut bugetul pentru că nu au votat împotrivă”.
Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la Cotroceni, cu premierul Ponta, la întâlnire fiind prezenţi miniştrii Chiţoiu şi Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas „inflexibil”, respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.
Anterior afirmaţiei lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de „inflexibilă”, iar singura rugăminte a Guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.
Preşedintele va respinge Legea bugetului, o va retrimite Parlamentului şi ia în calcul, ulterior, şi sesizarea Curţii Constituţionale.